Emniyet’in Türkiye’ye giren Suriyelilerin kimliklerinin ve biyometrik bilgilerinin kayıt altında tutulması için satın aldığı 7 milyon liralık bilgisayar programının işe yaramadığı ortaya çıktı. Hakkında terör, sağlık ve kamu güvenliği gibi konulardan arama kaydı bulunan 5 bin Suriyelinin ‘elini kolunu sallayarak’ ülkeye girdiği anlaşıldı.
Milliyet’ten Tolga Şardan’ın haberine göre, bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriyeli sığınmacıların kayıtlarının tutulduğu bilgisayar programının satın alınmasıyla usulsüzlük iddiaları hakkında soruşturma başlattı.
7 milyar TL’ye mal oldu
Emniyet Genel Müdürlüğü, AFAD’ın talebiyle Mayıs 2013’te Suriyeli sığınmacıların kayıtlarıyla güvenlik kayıtlarını birbirine entegre eden bir sistem satın almıştı. Program 6.8 milyar TL’ye mal olurken, ihale sonrası doğacak ihtiyaçlar için ikinci bir ihale daha açıldı; aynı şirket, 165 bin dolar bedelle bu ihaleyi de aldı. Ardından da Türkiye’ye sığınan ve kamplarda yaşayanlardan yaklaşık 600 bin kişiye ait tüm kayıtlar veri tabanına yüklenmeye başlandı.
Ancak Suriyeli sığınmacıların verilerinin tutulduğu 6.8 milyon liralık sistemin kurulum aşamalarının müfettişlerce incelendiği sırada, bilgi sisteminde yurda giriş yapan yabancıların aranma bilgisi ve giriş yasaklarını kontrol eden bir mekanizmanın olmadığı belirlendi.
16 bin terör, kamu güvenliği, sağlık kaydı
Yapılan incelemeler neticesinde, çeşitli gerekçelerle ve ilgili makamlarca yurda giriş yasağı konulan, adli ve idari değişik nedenlerden haklarında arama kaydı bulunan yaklaşık 5 bin Suriyelinin Türkiye’ye girdiği anlaşıldı.
Şüpheli 5 bin Suriyeli sığınmacı hakkında terör, sağlık, kamu güvenliği gibi konularda yaklaşık 16 bin kayıt bulunuyor. Bu da Türkiye’ye girenlerin büyük çoğunluğunun birden fazla kez suça karışmış olabileceğini gösteriyor.
Sistemi özel sektör çalışanları işletiyormuş
Başsavcılığın soruşturmasında sistemdeki açığın nereden kaynaklandığı da anlaşıldı. Buna göre, Emniyet’te kurulmasına rağmen, sistemi, satın alınan firmanın sivil görevlileri işletiyor.
Bunun üzerine Başsavcılık ihaleyi gerçekleştiren ve sistemin kurulmasını sağlayan Emniyet bünyesindeki bir daire başkanı ve iki daire başkan yardımcısı hakkında İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı da idari soruşturma başlattı.