Burdur Gölü’nde su seviyesindeki azalmanın geri döndürülemez noktada olduğu belirtildi.
300 bine yakın su kuşuna, endemik kuş türlerine ve özellikle dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapan Burdur Gölü’nü kurtarmak için projeler yapılmış, şarkıcı Tarkan da bölgeyi ziyaret ederek destek mesajı vermişti.
‘Bilim insanı olmaya gerek kalmadı’
Hürriyet’ten Salim Uzun’un haberine göre Burdur Gölü’ndeki çalışmaları yürüten Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, “Burdur Gölü’nün geldiği son noktayı görmek için bilim insanı olmaya gerek kalmadı. Çünkü göldeki çekilme eski haline dönmeyecek şekilde kritik seviyeyi aştı. Artık Burdur Gölü’nü eski haline getiremeyiz” dedi.
‘Kuş türleri azalacak, popülasyon etkilenecek’
Su oranındaki azalışın durdurulamayacağını vurgulayan profesör şöyle devam etti: “Şu anda tek yapabileceğimiz su miktarındaki azalışı en alt noktaya çekebilmek. Bunu yapsak bile önümüzdeki 10 yılda eski Burdur Gölü olmayacak. 1980’den bu yana tuzluluk oranı yüzde 40 arttı. Önümüzdeki 10 yılda bu orana yüzde 30 daha eklenecek ve tuzluluk oranı deniz suyunu geçecek. Kuş türleri azalacak, popülasyon etkilenecek, ekolojik zenginlik yok olacak.”
‘Kaçınılmaz sona doğru’
Bu durumun yer altı sularını da yok ettiğini dile getiren uzman, bölgede uzun vadede susuzluk sorunu çok ciddi boyutlara ulaşacağını belirterek, “Bakanlıklar her şeyin farkında. Ancak çözüm artık çok zor. Çünkü sosyal tepkileri göze alıp bol suya alışan vatandaşın suyunu kesemiyorsunuz. Bakanlıkların da yapacağı bir şey kalmadı. Kaçınılmaz sona doğru sürükleniyoruz” diye konuştu.