Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri kapsamında 29 ildeki vergi daireleri defterdarlık oldu.

Resmi Gazete‘de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mevcut defterdarlıklar kapatılırken vergi dairesi başkanlıklarının unvanı ‘defterdarlık’ olarak değiştirildi. İllerde kurulması planlanan kurumlarsa Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bağlanacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf düzenlemeleri kapsamında defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirileceğini duyurmuştu.
Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında verilen hizmetleri artık GİB’e bağlı olarak kurulan defterdarlıklar verecek.
Taşrada sunulan hizmetlerin ağırlıklı olarak vergi hizmetlerinden oluşması nedeniyle yeni defterdarlık GİB’e bağlı olarak kuruldu.
Kararnameyle defterdarlığa dönüştürülen 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları, bulundukları ilin ismini aldı. Vergi dairesi başkanları defterdar unvanı alırken vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde de defterdarlık kuruldu. Böylece GİB ülke genelinde tek tip örgüt yapısına kavuştu.
Defterdar, bakanlığın taşrada en büyük memuru ve il ile bağlı ilçeler teşkilatının amiri sıfatına sahip.
Kararla ‘Defterdarlık Personel Müdürlüğü’ de kaldırıldı. Bu müdürlüğün görevleri, GİB taşra teşkilatının ilgili müdürlüğüne verildi.
İstanbul’da bulunan ve vergi dairesi görevlerine sahip ‘Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ da kaldırıldı.
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görev tanımları yeniden düzenlendi. Bakanlığa izleme ve raporlama görevleri verildi.
Ayrıca kamu harcamalarının gözden geçirilmesi hakkındaki esasların belirlenmesi, harcamalarda etkinlik ve verimlilik artışıyla tasarruf sağlanmasına yönelik öneriler geliştirilmesi, uygulamanın takibi konularında bakanlığa yetki verildi.
Bazı kadro ve pozisyonları iptal eden bazı yeni kadrolar açan düzenleme, 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.