Fethullah Gülen Cemaati, 28 Şubat günlerinden hatırlanan ‘kırmızı kitap’a, yasadışı yapılanma tanımıyla’tehdit’ olarak giriyor. Gülen Cemaati’ne karşı, yine 28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanlığı’nda kurulan “Batı Çalışma Grubu – BÇG” gibi çalışma grupların tüm kurumlarda oluşturulması gündemde.
Rekor kıran 10 saat 25 dakikalık Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK), Gülen Cemaati’nin faaliyetlerinin ‘kırmızı kitap’ olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB), “illegal iç ve dış yapılanma” tanımıyla tehdit olarak girmesi için düğmeye basılmıştı. MGK toplantısının ardından yapılan açıklamada da, Gülen Cemaati’nin devlet içindeki faaliyetleri ile mücadele edileceğinin altı çizilmişti.
Bakanlıklarda çalışma grupları
Cumhuriyet’ten Barkın Şık’ın haberine göre, işte bu ‘mücadele‘ kapsamında ‘çalışma grupları‘ geri dönecek; Genelkurmay Başkanlığı’nın yanı sıra, bakanlıklarda da eylem planları ve çalışma grupları oluşturulacak. Kurumların ‘paralel yapılanmaya’ ilişkin çalışmalarının ise Başbakanlık’ta kurulacak “Takip Koordinasyon Merkezi” tarafından izleneceği belirtiliyor.
Cemaat’in yurt içi ve dışındaki tüm okullarına inceleme
Cemaat’in yurt içi ve dışındaki okullarının Milli Eğitim Bakanlığı’nca mercek altına alınması da bekleniyor.

Fotoğraf: DHA
Devletin tüm organlarından görüş istenecek
Devletin en önemli ve gizli yönergesi olan MGSB’de, ülkenin güvenlik-savunma siyasetine ilişkin esaslar yer alıyor. MGK Genel Sekreterliği, belgenin güncellenmesi için, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini soraacak, ardından yaptığı derlemeyi Bakanlar Kurulu’na gönderecek. Onaylanan belgenin uygulanmasından hükümet sorumlu olacak. MGSB’nin, kurumlardan alınacak görüşlere göre güncellenerek bir sonraki MGK toplantısında ele alınması bekleniyor.
2010 yılında irticai faaliyetler ‘tehdit’ olmaktan çıkmıştı
Düzenli olarak beş yılda bir gözden geçirilen MGSB, son olarak 2010 yılında yenilenmişti. AKP döneminde iki kez güncellenen MGSB’den 2005 yılında ‘aşırı sağ’, 2010 yılında ise ‘irticai faaliyetler’ tehdit olmaktan çıkmıştı. Erdoğan’ın 2005 yılında verdiği talimatla MGSB 100 sayfadan 25 sayfaya indirilmişti.