Rus öfkesinin asıl sonuçları Suriye’de görülecek. Lavrov “Türk-Rus savaşı çıkmaz” dedi, ama Suriye’de iki ülkenin ‘vekâleten’ yürüttükleri savaş şiddetlenecektir. Bunun acısını ise ilk Türkmenler çekecektir.
Düşürülen uçağın pilotunun paraşütle inerken Türkmenler tarafından havada “Allah-u Ekber” nidaları arasında öldürülmesi tahmin edileceği gibi Ruslar arasında infial yarattı. Batılı kanalların da işaret ettikleri gibi, bu aslında bir savaş suçu. Putin kamuoyunu tatmin etmek için bunun intikamını almak zorunda.
Rusya, Türk hava sahasını tekrar ihlal etmedikçe TSK’nin Türkmenlere aktif ve açık askeri destek sağlaması kolay olmayacaktır. TSK’nin doğrudan müdahalesi bu krizi Türk-Rus savaşına kadar giden bir rotaya sokacaktır.
Moskova her türlü olasılığa karşı Lazkiye’nin kuzeyindeki hava savunma yeteneklerini arttırıyor. Bunu hem Türkiye’nin Türkmenleri uçaksavarlarla donatması ihtimaline karşı, hem de fırsat yaratılması halinde Türk Hava Kuvvetleri’ne karşı kullanmak üzere yapıyor.
…Türkiye’nin, bir dizi stratejik hesap hatası nedeniyle “Suriye masasının” en zayıf halkalarından biri olduğunu da akıllarda tutmakta yarar var.
Şimdi siz ‘Esed’ olsaydınız, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmüş olmasından dolayı bayram ediyor olmaz mıydınız?