• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

2024'ün yeme içme trendleri: Sürdürülebilirlik ön planda

12/03/2024 15:42

Amerikan TIME dergisi şeflerden gıda fütürologlarına kadar uzmanlara bu yıl yeme içme sektöründe neler beklendiğini sordu.

Görseller: unsplash

İşte söyledikleri.


Dünya lezzetlerine vurgu

Trend tahmin şirketi WGSN’nin yiyecek içecek bölümünden sorumlu Claire Lancaster’a göre “Yeni nesil şefler, çok katmanlı kültürel kimliklerini yansıtan ürünler yaratıyor.”

Sürdürülebilirliğe yönelik adımlar

Yiyecek ve içecek trendlerini yönlendiren alt akıntılardan biri gezegene sahip çıkma yönündeki kolektif arzu. Örneğin alternatif çikolataların öne çıkması bekleniyor. Kakaoya talep dünya çapında ormanların yok olmasına yol açıyor; üstelik erişim de giderek zorlaşıyor ve pahalılaşıyor. Alternatif çikolata ‘kakaosuz’ yapılıyor ancak tadı yine de çikolatamsı.

ABD merkezli Voyage Foods şirketi, alternatif çikolatasını yapmak için üzüm çekirdeği, ayçiçeği ve protein unu gibi malzemeler kullanıyor. Britanya’daki WNWN Food Labs, kakao çekirdeklerini tahıllar ve baklagiller gibi malzemelerle değiştiriyor.

Mantarlarla eğlence

Şalgam Vegan Tarif Kulübü’nün kurucusu ve şefi Todd Anderson, 2024’te etin yerine mantarların parlayacağını öngörüyor. Pek çok mantarın evde yetiştirilmesi kent insanları için bile kolay.

Sebze partileri

FX’in restoran draması ‘The Bear’da rol alan şef ve restoran işletmecisi Matty Matheson, sebzelerden yana heyecanlı. “Sebze odaklı restoranlarda bir artış görmek üzereyiz” diyor.

Mesela brokoli. Izgara veya püresi giderek popülerleşiyor. Giderek daha popüler hale gelen bir başka teknik: Brüksel lahanasının ‘güzel, çok sağlam’ yapraklarını, kara lahanaymış gibi pişirmek.

Alkolle akşam yemeği

Netflix’teki ‘Drink Masters’ın 1’nci sezonunun galibi miksolog Lauren Paylor O’Brien, yarattığı içecekler için yiyecekleri ilham kaynağı olarak kullanmayı seviyor. 2024’te içkinin mutfağa daha fazla gireceğini öngörüyor. Yakın zamanda gerçekleşen bir etkinlik sırasında, bir kepçe ballı dondurmayı üç damla zeytinyağı ve gazlı viski kokteyliyle eşleştirmiş O’Brien. Bunun ‘duyusal bir deneyim’ olduğunu söylüyor. “Bardaktaki dondurmanın görsel görünümü, dökerken içeceğin karbonatlaşması, hem dondurmadan hem de konserve kokteylden gelen aromalar, zeytinyağı eklemenin getirdiği ek lezzet lezzet ve aromatikler söz konusu.”

Kategori:Diken'e takılanlar, Sürdürülebilirlik, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Yapay zeka enerjiye doymuyor: Google üç yeni nükleer santral kuracak

Google yapay zeka veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak için üç nükleer enerji santrali kuracak.

İmamoğlu: Tarih sizi 'faize karşıymış gibi görünen en büyük faizciler' olarak yazacak

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu: “Tarih sizi ’16 milyon seçmenin iradesine uyduruk suçlamalarla yapılan 19 Mart darbesinin finans ayağı’ diye hatırlayacak. Bu lekeden asla kurtulamayacaksınız.”

Araştırma: Erkekler kadınlara göre daha sık ve kısa sürede aşık oluyor

Yeni bir araştırmada erkeklerin kadınlara kıyasla daha kısa sürede aşık olduğu tespit edildi.

ABD'de kasırga ve fırtına: En az 21 kişi hayatını kaybetti

ABD’nin Kentucky ve Missouri eyaletlerinde etkisini gösteren şiddetli fırtına ve kasırga nedeniyle ilk belirlemelere göre 21 kişi hayatını kaybetti.

Bilal Erdoğan'dan doğurganlık açıklaması: Yeni bir demografik el bombası şu an ortada

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan “Yeni bir demografik el bombası şu anda ortada” dedi.

ABD enflasyonu beklentileri aştı
Bank of America da 'Faiz artabilir' dedi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 755 gündür hapiste

YAZARLAR

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Berkant Gültekin: Saray, demokrasi musluğunu uygun gördüğüne açacağının sinyalini veriyor

Salih Cenap Baydar: Demokrasinin özü hesap soran vatandaş, hesap veren siyasetçidir

Remzi Özdemir: Türkiye'de en büyük sorun gelir adaletsizliği

Attila Aşut: Arapça sevdalısı siyasetçiler tehlikeli sonuçlar doğuracak sözcükleri kullanırken kılı kırk yarmalı…

Orhan Gazi Ertekin: Aleviler, Kürtlerin kaçınılmaz olarak dahil olacağı anayasal sürece hazırlandılar mı? 

Özgür Orhangazi: Dış sermayeye yapılan ödemeler 2025'in ilk çeyreğinde 6,5 milyar dolara ulaştı

Ender İmrek: Çözüm süreci sağlam hukuki güvenceler, uluslararası gözetim ve toplumsal seferberlikle doğru hatta ilerleyebilir

Orhan Gökdemir: Halk demokrasisine ihtiyacımız var

Umur Talu: Ne iktidar devletinin ne de 'devlet'in özündeki nefret ve şiddet bitiyor

Emin Çölaşan: AKP'li belediyelerde yolsuzluk molsuzluk yok, tertemiz!

Onur Çanakçı: Kronikleşen kriz hali

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×