Diyarbakır’da bir mahkeme, 12 yaşındaki kız çocuğunun dört erkeğin istismarına maruz kalmasına neden olan kadına verilmesi gereken 36 yıllık hapis cezasını ‘kanuna uyarak’ sekiz yıla indirdi.
Diyarbakır’da yaşayan zihinsel engelli H.İ., Temmuz 2014’te İstanbul’dan gelen 12 yaşındaki yeğeni H.İ.’yle birlikte evden çıktıktan sonra iki gün kayıplara karıştı.
Kadın bu sürede para karşılığı erkeklerle birlikte oldu, bu kişilerin de yanında bulunan yeğenini istismar etmesine aracılık etti.
H.İ.’nin annesi tarafından yolda bulunması sonrası teyzeye ve ona yardım ettiği öne sürülen iki kadına dava açıldı.
İddianamede, teyzeye, iki kadına ve istismarcı dört erkeğe çeşitli oranlarda hapis cezası istendi. Adli tıp raporu da çocuğun istismara maruz bırakıldığını kesinleştirdi.
Çocuk anlattı
Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde üç erkek tutuklu, dört sanık da tutuksuz yargılanmaya başlandı.
İfadesi alınan 12 yaşındaki çocuk, teyzesinin gözlerinin önünde cinsel istismara uğradığını, teyzesinin bir kişiden bunun karşılığında 200 lira aldığını, sanıkların kendisine uyuşturucu hap, esrar ve ilaçlı su içirdiğini, verilen hapı içtiğinde robot gibi olduğunu söyledi.
Önce altı yıl hapis
Mahkeme, erkeklerden birine 25, ikisine 20, birine de 10 yıl hapis cezası verdi.
Teyzeye yardımcı olmak suçundan yargılanan iki kadın beraat etti. Teyze H.İ. de cinsel istismar suçuna yardım ettiği gerekçesiyle altı yıl sekiz ay hapis cezası aldı.
‘Kanunen’ indirim…
Mahkeme kararında teyze H.İ.’nin ‘normal koşullar’da 36 yıl hapisle cezalandırılması gerektiği belirtilirken, TCK’nın 61’inci maddesinde ‘Süreli hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı bu madde hükümlerine göre belirlenen sonuç ceza, 30 yıldan fazla olamaz’ hükmü bulunduğu için cezanın 30 yıla düşürüldüğü anlatıldı.
Teyzenin yöneltilen suçun birden çok kez işlemesi nedeniyle hakkında ceza arttırımı yapılması gerektiğini kaydeden mahkeme, TCK’ya göre verilecek cezanın 30 yılı aşamayacak olması nedeniyle artırım yapılamadığını da kaydetti.
Mahkeme, sanığın cinsel istismar suçunun işlenmesini kolaylaştıracak şekilde yardımda bulunduğu için cezada yarı oranda da indirim yaptı. Hapis 15 yıla düştü.
Ancak bu da yetmedi.
Mahkeme, TCK’nın 39’uncu maddesine göre suça yardım eden kişiye verilecek cezanın sekiz yıldan fazla olamayacağını göz önüne alarak teyzenin cezasını sekiz yıla düşürdü.
Kararda, 12 yaşındaki çocuğun rızasının olup olmayacağını tartışılamayacağı, sanıkların suçtan kurtulmaya dönük çelişkili ifadelere itibar edilmediği de kaydedildi.