YPG'li diye yargılanıyordu: Eski İngiliz askere yedi buçuk yıl hapis

 

Türkiye’de ‘terörizmle lgili suçlamalar’ nedeniyle yargılanan İngiliz vatandaşı eski asker Joe Robinson yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: DHA

25 yaşındaki Robinson, Halk Koruma Birlikleri (YPG) üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanıyordu.

2015’te YPG’ye katıldığı belirtilen Robinson, 2017 ‘de Aydın’ın Didim ilçesinde Bulgar kız arkadaşıyla birlikte tatil yaptığı sırada otel odasında gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı. Eski asker, dört ay tutuklu kalmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, ancak hakkında yurt dışına çıkış yasağa konulmuştu.

Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Robinson’ı ‘silahlı terör örgütü üyeliği’nden suçlu bularak yedi yıl altı ay hapis cezasına çarptırdı. Karar duruşmasında, Robinson hakkındaki adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağının sürmesine hükmedildi.

Guardian gazetesi 6 Ağustos 2017 tarihli haberinde, Robinson’ın YPG içinde bir ay süresince sıhhiyeci olarak görev aldığını ve ardından da Irak’ın kuzeyinde peşmerge güçlerine katıldığını yazmıştı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Robinson’ın annesi Sharon Chimejczuk, oğlu hakkında verilen hüküm kararını cuma akşamı İngiliz dışişlerinden gelen bir telefonla öğrendiğini söyledi.

Chimejczuk, oğlunun yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldığını, Bulgar nişanlısı Mira Rojkan’a ‘terörizm propogandası’ nedeniyle verilen cezanın ise ertelendiğini kaydetti.

Rojkan da suçlu bulunarak, bir yıl 10 ay 15 gün hapis cezası almıştı. Yurt dışı çıkış yasağı bulunmayan Rojkan halen tahliye edilmesinin ardından gittiği İngiltere’de bulunuyor.

Türkiye, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak gördüğü Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin silahlı kanadı YPG’yi ‘terörist örgüt’ olarak değerlendiriyor.

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler ise YPG’yi IŞİD’e karşı mücadelede bir müttefik olarak görüyor.

‘YPG’li’ diye gözaltında tutulan İngiliz’in ailesi: Joe masum, öyle biri değil

Didim’e ‘tatile gelen’ biri İngiliz üç kişi PYD operasyonunda gözaltına alındı