İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Suriye’ye geri dönüşlerin 1,5-2 katına çıktığını söyledi: “Hareketlenme var.”
Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi devrildi, gözler ülkelerinden göçmek zorunda Suriyelilere çevrildi.
Türkiye’ye sığınan bazı Suriyeliler de ülkelerine dönüyor.
Kabine toplantısı sonrası Yerlikaya’ya da dönüşler soruldu: “Suriyeli sığınmacılarla ilgili sınırdan geçişlerde bir yoğunluk, elinizde gitmek isteyenlere yönelik bir başvuru sayısı var mı?”.
‘Günlük kapasitemizi 15-20 bine çıkarttık’
Yerlikaya’nın yanıtı şöyle oldu:
* Geçici koruma altındaki Suriyelilerde bir heyecan, coşku var. Suriye’deki son duruma bakıyorlar. Suriye’de hükümet kuruluyor. Şu an her şey yeni. Gözlemliyoruz biz de.
* Çarşamba Suriyeli STK’lar ve Suriyelilere destek olan STK’larla görüşeceğiz. 2024’te aylık ortalama 11 bin civarında gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler oluyordu. Bugün bir hareketlilik başladı. Bu sayı 1,5-2 katına çıktı öğlene kadar. Sınır kapılarımızda gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler için günlük kapasitemiz 3 bin civarındaydı. Günlük 350-400 kişi geçtiği için bu kapasite yeterliydi. Ancak geçiş sayıları artabileceği için bunu şimdi 15-20 bin kapasiteye çıkarttık.
‘Geçici korumadaki Suriyelilerin sayısı 2 milyon 936 bin’
İçişleri bakanı 2016’dan bugüne 737 bin geçici koruma altındaki Suriyelinin ülkesine geri döndüğünü belirtti:
“Geçici koruma altındaki Suriyelilerle ilgili olarak biliyorsunuz adres güncellemelerini yaptık. Şu an ülkemizde geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı 2 milyon 936 bin.
Hepsinin adres güncellemeleri yapıldı. Bir basın toplantısı yapacağız. Gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlerle ilgili nasıl bir çalışma yürüttüğümüzü kamuoyuyla paylaşacağız.”
‘Ülkelerine geri dönme hayalleri var’
Yerlikaya şöyle devam etti:
“13 yıllık aradan sonra Suriyelilerin ülkelerine geri dönme hayallerinin olduğunu görüyoruz. Geçici koruma altında 1 milyon 247 bin 432 Halepli var.
Göç yönetimiyle ilgili bütün bilgileri kamuoyuyla paylaştık, paylaşmaya devam edeceğiz. Diğer bakanlıklarla da koordineli olarak çalışıyoruz.
Gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü kolaylaştırıcı nelerin yapılabileceğinin üzerinde çalışacağız. Bunları da zamanı gelince açıklayacağız.“