Yeni bir araştırmaya göre, 30 yaş altındaki yetişkinler, Covid-19 salgını öncesine kıyasla daha az içki tüketiyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi’nden araştırmacılar, Covid-19 salgınının içki alışkanlıklarını nasıl etkilediğini belirlemek için Şubat 2018’den Mart 2022’ye kadar 21 ila 29 yaşları arasındaki 234 aşırı içki içen genci takip etti.
Çalışmada aşırı içki içme, ayda en az dört kez aşırı içki içmek (erkekler için ayda beş veya daha fazla içki, kadınlar için ayda dört veya daha fazla içki) olarak tanımlandı.
Nature Mental Health’de yayınlanan araştırmaya göre pandemi sırasında ve sonrasında katılımcılar pandemi öncesine göre ayda ortalama 12,8 daha az alkollü içecek tüketti.
Carnegie Mellon Üniversitesi’nde psikoloji doçenti ve baş yazar Kasey Creswell yaptığı açıklamada “Salgın birçok insan için gerçekten zordu ancak yoğun içki içen bu genç yetişkin grubu için salgının uzun vadede olumlu bir etkisi olmuş gibi görünüyor” dedi.
Araştırmanın yansımasını sosyal medyada görmek de mümkün.
‘Sober Curious’ yani ‘Ayık meraklı‘ yaşam tarzı, yani bir kişinin alkolden uzak durmayı deneyimlemesi, Z kuşağı ve milenyum kuşağı arasında popülerlik kazanıyor. TikTok’ta #sobercurious etiketiyle, hareketle ilgili deneyimlerini paylaşan içerik üreticilerinin 89 binden fazla videosu bulunuyor.
2020 JAMA Network Open araştırmasına göre, 2018’de üniversite öğrencilerinin neredeyse yüzde 30’u alkolden uzak durduğunu bildirirken, 2002’de bu oran yüzde 20 idi. Ağustos 2023 Gallup anketine göre 35 yaşın altındaki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 62’si içki içtiğini söylüyor; bu oran yirmi yıl önceyse yüzde 72 idi.