• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

HDP’ye kapatma davası açıldı

17/03/2021 18:29


Yargıtay başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme’ye gönderildi.

Fotoğraf: Reuters

Parti kapatma davası açan başsavcı Şahin, yazılı açıklamasında, ‘demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partilerin, toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmayı amaçlayan kurumlar olduğunu’ belirtti. 


‘Siyasi partilerin bu amaçlarını evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmelerinin esas olduğunu’ vurgulayan Şahin, ‘bununla birlikte Anayasa’nın 68/3. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası’nın 90’ıncı maddesinde, siyasi partilerin faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmeleri gerektiğinin düzenlendiğini’ aktardı.

Yine Anayasa’nın 14’üncü maddesinde, temel hak ve hürriyetlerden hiçbirinin, ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan’ faaliyetler biçiminde kullanılamayacağının öngörüldüğünü ifade eden Şahin, şunları kaydetti:  “Anayasanın 69’uncu maddesinin 6’ıncı fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası’nın 103’üncü maddesinde, bir siyasi partinin Anayasa’nın 68’inci maddesinin 4’üncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin ve odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verileceği belirtilmiş, fıkranın devamında da bir siyasi parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin tüm organlarınca zımnen veya açıkça benimsendiği, yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılacağına işaret edilmiştir.” 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne referans verildi

Başsavcı Şahin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11’inci maddesinin 1’inci fıkrasında, ‘herkesin barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkı’na sahip olduğunun belirtildiğini, aynı maddenin 2’nci fıkrasında ise ‘bu hakların kullanılmasına, ulusal ve kamusal güvenliğin korunması, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla kanunla kısıtlama getirilebileceği ilkesinin kabul edildiğini’ ifade etti.

Şahin, açıklamasında şöyle devam etti: “Nitekim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul etmiştir. Siyasi parti yönetici ve üyeleri demokratik ilkeler çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeli, terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olmamalı, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamamalıdır. 

Bu bağlamda, Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından, adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir.” 

Süreç

Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanıyor. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebiliyor.

Yargıtay başsavcısı tarafından açılan dava üzerine Mahkeme, bir siyasi partinin Anayasa’nın 69’uncu maddesinde sayılan hallerden ötürü kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verebiliyor.

Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalar, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun davanın mahiyetine uygun hükümleri uygulanmak suretiyle dosya üzerinden Genel Kurulca inceleniyor ve kesin karara bağlanıyor.

AYM Başkanı raportör görevlendirecek

Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, raportör görevlendirecek.

Başkanın görevlendirdiği raportör ilk inceleme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunacak. Sonrasında kabulüne karar verilmesi halinde iddianame ve ekleri HDP’ye gönderilerek, usul ve esasa ilişkin savunmaları alınacak.

HDP’nin yasal süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak.

Ön savunmanın ardından Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş HDP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacak. 

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

Kılıçdaroğlu: Yeniden kurtuluşu başlatmamız lazım

Edirne'de Büyük Taarruz'un 100'üncü yılında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal … Devamı...

Erdoğan, gittiği cemevinde ibadethane statüsü talebine yorum yapmamış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dernek yönetimi ve alevi örgütlerinin tepki … Devamı...

TFF’den yabancı oyuncu kuralına değişiklik

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, Süper Lig ve TFF 1. Lig … Devamı...

Sokakta hareketsiz şekilde bulunan milli kayakçı Kaan Şamgül hayatını kaybetti

İstanbul Kağıthane'de sokakta hareketsiz bir şekilde bulunan milli … Devamı...

Barkey: Aydıntaşbaş benimle yemek yediğini Kavala ve çevresine söylemedi

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen iş insanı Osman … Devamı...

Latif Şimşek’i döven Cemal Enginyurt özür diledi

Arkadaşıyla beraber tartıştığı gazeteci Latif Şimşek’i döven Demokrat Parti … Devamı...

Ankara’da trafikte tartıştığı sürücüyü döven şüpheli tutuklandı

Ankara'da trafikte yol vermediği iddiasıyla tartıştığı sürücüyü döven … Devamı...

Vali, Şenyaşar ailesine adliye bahçesini yasakladı

Urfa Valisi Salih Ayhan, Şenyaşar ailesine sıcaklardan dolayı bir süredir … Devamı...

Marmaris’te ‘Sinpaş talanı’na mahkeme kararından beş gün sonra mühür

AYŞEGÜL KASAP [email protected] @aysegul_kasap Muğla’nın … Devamı...

Zorunlu trafik sigortası için yeni tarife belli oldu

Trafiğe çıkmak için gerekli olan zorunlu trafik sigortasının ağustos … Devamı...

‘LGBTİ+ bayraklı Kâbe görseli’ davası: Tutuklu iki öğrenciye tahliye
Gereği değil sanığın ‘geleceği’ düşünüldü: Festus Okey’i öldüren polise indirimli ceza

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1742 gündür hapiste

YAZARLAR

Bu düzen değişmeli!

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Ejderhaya nanik yapmak

Bahadır Kaynak

Muhalefet ‘ceketini koysa’ bile seçimi kazanır mı?

Levent Gültekin

Defne Suna’dan Vera’ya, doğum günü mektubu…

Murat Sevinç

Öncelikle ceberutluğu, pervasızlığı ve ırkçılığı ‘yadırgamak’ gerekir…

Murat Sevinç

Putin’in aşkıyla inliyor tribünler

Bahadır Kaynak

Pahalı hayatlar ucuzlaşan tutumlar

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Melih Altınok: ÖSYM üç sorunun aynı olduğunu saptamış

Güven Sak: Yeni sanayi politikaları şekillenirken Türkiye neden uyuyor?

Orhan Bursalı: Servet aktarımı sürüyor

Remzi Özdemir: AKP’nin yarattığı konut canavarı artık kontrol edilemiyor

İbrahim Kahveci: Hazine garantili yolların da acısı soframızdan çıkmıyor mu? 

Nasuhi Güngör: ŞİÖ’deki bir Türkiye’nin Batı ittifakındaki yeri nasıl algılanacak?

Murat Muratoğlu: Bizdeki enflasyon Rusya ve Ukrayna’dakinin toplamının iki katından fazla

Şebnem Korur Fincancı: Esin Şenol’a ölüm tehditleri

Alaattin Aktaş: İhracat rekor artıyorsa dış ticaret niye açık veriyor?

Deniz Zeyrek: ‘Sulu’ haram ama KDV ve ÖTV’si helal!

Timur Soykan: KPSS’nin iptaline neden olan sorular açıklanmıyor

İzmir’deki kazıda 7 bin 800 yıllık kadın heykelciği bulundu: Çok nadir bir eser

Atık getir, kuzu kazan

Patara’da caretta caretta yavruları denizle buluştu

Onlar da ‘bir parça serinlik’ peşinde

Havayolu şirketi yöneticilerinden ‘bavullara el atmalarını’ istedi

Psikodrama Enstitüsü’nden ‘Zeytin Ağacı’ açıklaması

Jiu Jitsu’nun efsane ismi gece kulübünde vurularak öldürüldü

Paris’in her ayın ilk pazarı trafiğe kapatılan alanları kentte yaşayanları rahatlattı

Yaşam destek ünitesi kapatılan Archie hayata veda etti: Aile AİHM’e kadar gitmişti

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi