Başsavcı: 'Kaç İsmail' MİT görevlisi değil, Terörle Mücadele polisi

 

22 Temmuz’da gözaltına alınan Emniyet mensuplarının sorgu hakiminin odasında bulunan ve hakimin ‘Kaç İsmail’ diye seslendiği öne sürülen kişinin Terörle Mücadele Şubesi’nde çalışan bir polis memuru olduğu bildirildi.

ismail

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu şu açıklamayı yaptı: “Emniyet birimleriyle yapılan görüşmede ‘İsmail’ isimli kişinin Terörle Mücadele Şubesi’nde çalışan polis memuru olduğu, sorgu hakiminin güvenlik sağlaması yönündeki yazılı talebini aldığı sırada koridorda bekleyen şüpheli avukatlarının şahsı MİT görevlisi olarak lanse edip üzerine hücum ettikleri ve sorgu hakimine herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığı tespit edilmiştir.”

‘Gözaltı süresinin dolduğu iddiası doğru değil’

Başsavcı, dün Çağlayan Adliyesi’nde Gülen Cemaati’nin Emniyet içindeki yapılanmasına yönelik olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturmada gözaltı sürelerinin dolduğunu söyleyerek gitmek isteyen ve polisler tarafından çembere alınan polislerin gözaltı sürelerinin dolmadığını da belirtti.

paralel polisler mahmut tanal
Fotoğraf: Mahmut Tanal / Twitter

 

Salihoğlu, 49 şüphelinin ‘casusluk’ suçundan tutuklanma talebiyle 26 Temmuz saat 02.05’te Nöbetçi Sulh Ceza hakimliğine sevk edildiğini, nöbetçi hakimin dosyayı inceleme işlemini bitirdikten sonra 27 Temmuz’da saat 12.00 civarında sorgu işlemine başladığını ifade etti.

Başsavcı, açıklamasında sorgunun devam ettiği saat 14.45’te avukatların usul tartışmalarıyla sorgunun sekteye uğradığını söyledi. CMK’ya göre çok sayıda şüphelinin işlediği suçlarda gözaltı süresinin 4 gün olduğunu belirten Salihoğlu, bu süreye şüphelilerin sorgu hakimine sevk etmek için gerekli yol süresinin dahil olmadığını, sorgu hakimi önünde geçen sürenin de gözaltı süresinden sayılmadığını kaydetti.