Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, 50 milyon kullanıcı profiline ait verilerin Cambridge Analytica veri şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıkması üzerine yaptığı ilk açıklamada “Hata yaptık” dedi.

Fotoğraflar: Reuters
Zuckerberg, Facebook’tan yaptığı yazılı açıklamada yaptıkları hataların, kullanıcıların verilerinin analiz şirketinin eline geçmesine neden olduğunu belirtip “Verilerinizi koruma sorumluluğumuz var, eğer bunu yapamıyorsak sizi de hak etmiyoruz demektir” mesajı paylaştı.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, açıklamada, “Tam olarak ne olduğunu anlamak ve tekrar yaşanmasına engel olmak için neler yapılması gerektiğini inceliyordum. İyi haber, buna engel olmak için gerekli adımlar yıllar önce zaten atılmıştı. Ama yine de hata yaptık” dendi.
Cambridge Analytica adlı şirketin usulsüz bir şekilde eline geçen bilgilerin Facebook’un 2015’e dayanan talebine rağmen silinmediğini belirtilmişti.
Londra merkezli şirketin, Alexandr Kogan adlı akademisyen tarafından tasarlanan ve Facebook’ta kişisel bilgilerin sorulduğu bir form aracılığıyla milyonlarca kişinin verilerini topladığı ifşa edilirken, şirketin bu verileri 2016’daki ABD başkanlık seçimlerinde ve Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) referandumunda da etkili olmak için kullandığı kaydedilmişti.
Bu gelişmeler üzerine İngiltere, Avrupa Parlamentosu ve ABD Kongresi konuyla ilgili soruşturma başlatacaklarını duyurmuştu.
‘Gazeteden öğrendim’
Zuckerberg, verileri elde etmek için Facebook’ta kişisel bir test uygulaması açan ve bu verileri daha sonra Cambridge Analytica’ya veren akademisyen Aleksandr Kogan’ın yaptıklarından Guardian gazetesi aracılığıyla haberdar olduğunu, kullanıcıların izni olmadan veri paylaşımının şirket politikalarının ihlali sayıldığını söyledi.
Facebook’un kurucuzu Zuckerberg, Kogan’ın erişiminin kesildiği ve Cambridge Analytica ile Kogan’dan bu verileri silmelerini istediklerini, verilerin silinmediğini ise geçen hafta Guardian, New York Times ve Channel 4’un haberlerinden öğrendiklerini ifade etti.
‘Aleksandr Kogan, Cambridge Analytica ve Facebook arasındaki güvenin suistimal edildiğini’ söyleyen Zuckerberg bunun aynı zamanda “Facebook ve verilerini Facebook’la paylaşan kullanıcılar arasındaki güvenin de suistimal edilmesi” anlamına geldiğini yazdı.
Atılacak adımlar
Açıklamada Facebook’un atacağı adımlar şöyle sıralandı:
* Sosyal platformun 2014’te ‘veri erişimine erişim kısıtlaması’ getirilmeden önce geniş kapsamlı bilgilere erişimi olan tüm uygulamaların incelenmesi
* Şüpheli faaliyetlerde bulunduğu düşünülen uygulamaların denetlenmesi
* Denetlenmeyi kabul etmeyen uygulama geliştiricilerinin yasaklanması
* Kişisel bilgileri usulsüz kullanan uygulama geliştiricilerinin yasaklanması ve ‘etkilenen tüm kullanıcıların bundan haberdar edilmesi’
Gelecekte neler yapılacak?
Zuckerberg gelecekte yapacaklarıyla ilgili de şunları söyledi:
* Benzer ihlallerin tekrar yaşanmaması için uygulamalara veri erişimi kısıtlaması getirilmesi,
* Bireylerin üç ay boyunca kullanmadığı uygulamalara kullanıcı bilgilerine erişim kısıtlaması getirilmesi,
* Uygulamalara kaydolurken verilen isim, profil fotoğrafı ve e-posta adresi dışında paylaşılan verilere kısıtlama getirilmesi,
* Uygulamalara kullanıcı izni zorunluluğu getirilmesi ve kişisel paylaşımlara diğer özel verilere ulaşım hakkı için kontrat imzalatılması.