Açıldığı günden bu yana Osman Gazi Köprüsü’den öngörülenden daha az araç geçti. Bu nedenle devlet, yaklaşık 60 milyon lira zarar etmiş oldu. Haberi yapan Yeni Şafak gazetesi, köprüye yönelik ilgi azlığını ‘vapur lobisi’ne bağladı.

Fotoğraf: DHA
İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak’ın haberinde 11-26 Temmuz tarihleri arasında köprüden sadece 100 bin araç geçtiği belirtildi. Bu tarihten önce de Ramazan Bayramı nedeniyle köprüden geçişler ücretsizdi ve dokuz gün boyunca yaklaşık 700 bin araç feribot yerine Osman Gazi Köprüsü’nü tercih etmişti.
Şimdiye kadar devlet kasasından 60 milyon lira çıktı
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan köprü için devlet, yüklenici firmaya günlük 40 bin araçlık geçiş taahhüdünde bulunmuştu. Geçişler beklenenin çok altında kalınca devletin kasasından 59 milyon 541 lira çıktı.
Devlet, 22 yıl boyunca her gün 1.2 milyon lira ödeyecek
Geçiş ücretinin yüksek olması nedeniyle yurttaşların kullanmayı tercih etmediği Osman Gazi Köprüsü’ne yönelik ilgi artmadığı takdirde devletin kasasından günlük yaklaşık 3.5 milyon lira çıkacak. Bu bedel 22 yıl boyunca ödenmeye devam edecek. Her gün şu andaki geçiş düzeyinin olduğu düşünüldüğünde devletin ödemesi gereken bedel 28 milyar lirayı aşacak.
Yeni Şafak, ‘vapur lobisi’ne bağladı
Yeni Şafak, köprüye yönelik ilgi azlığını ‘vapur lobisi’ne bağladı.
Haberi ‘Vapur lobisine çalışıyor’ diye veren gazete, “Körfez geçişini altı dakikaya indirmesine rağmen sürücüler tarafından tercih edilmemesinin altında geçiş ücretlerinin yüksek tutulması, bu konuda da ‘vapur lobisi’nin olduğu iddia ediliyor” ifadelerini kullandı.