Uykusuz, İmamoğlu'nun LeMan'la ilgili açıklamasını tiye aldı

Uykusuz dergisi, tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Muhammed peygamber karikatürü’ gerekçesiyle hedefe konulan mizah dergisi LeMan hakkındaki açıklamasını tiye aldı.

Derginin X’ten yayınlanan karikatüründe İmamoğlu cezaevi parmaklıkları arasında “Provokasyona geçit verilmemeli…” diyor. Alttan gelen ses ise onu onaylayarak “Hay ağzına sağlık başkanım, cezaları neyse çeksinler” diyor.

Görsel: @UykusuzDergi / X

Leman’ın 26 Haziran tarihli sayısında Ortadoğu’da bombalanan bir şehrin üzerinde ‘Selamün Aleyküm’ ve ‘Aleyhem Salom’ diye selamlaşan Muhammed ve Musa adlı iki dini figür çizildi.

Karikatür 30 Haziran’da sosyal medyada dolaşıma sokulduktan sonra gündem oldu. Kimileri söz konusu figürlerin Muhammed ve Musa peygamber olduğunu savunup İslamda Muhammed tasviri günah olduğu için Leman’ı hedef aldı. 

İstanbul başsavcılığının ‘dini değerleri alenen aşağılama’ suçlamasıyla başlattığı soruşturmada çizer, derginin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, müessese müdürü ve iki grafiker hakkında gözaltı kararı verildi. Dört çalışan aynı akşam ters kelepçeyle gözaltına alındı. Çalışanlar bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İmamoğlu, dün X’teki açıklamasında LeMan’ı kınamıştı.

Açıklaması şöyleydi:

“Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ve Hz. Musa’ya (a.s) yapılan hadsizliği kınıyorum.

Karikatürde Gazze’deki zulme dikkat çekilmek istendiği ifade edilse de kullanılan yöntem inançlı insanların kalbini kırmış, derin bir hassasiyet yaratmıştır.

Bu tür hassasiyetler üzerinden toplumumuzu kışkırtmaya, çatışma ortamı yaratmaya çalışan provokatörlere ise asla geçit verilmemelidir. Türkiye geçmişte bu tür kışkırtmaların acı sonuçlarını yaşamış bir ülkedir. Aynı hataların tekrarına izin veremeyiz.

Sağduyuyu korumak, inançlara saygıyı savunmak ve toplumsal barışımızı her türlü tahrikten uzak tutmak hepimizin ortak sorumluluğudur.”

Ne olmuştu?

Leman’ın 26 Haziran tarihli sayısında Ortadoğu’da bombalanan bir şehrin üzerinde ‘Selamün Aleyküm’ ve ‘Aleyhem Salom’ diye selamlaşan Muhammed ve Musa adlı iki dini figür çizildi.

Karikatür 30 Haziran’da sosyal medyada dolaşıma sokulduktan sonra gündem oldu.

Kimileri söz konusu figürlerin Muhammed ve Musa peygamber olduğunu savunup İslamda Muhammed tasviri günah olduğu için Leman’ı hedef aldı.

İstanbul başsavcılığı ‘dini değerleri alenen aşağılama’ suçlamasıyla soruşturma başlattı. Çizer, derginin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, müessese müdürü ve iki grafiker hakkında gözaltı kararı verildi. Dördü gözaltına alındı.

Gün boyu sosyal medyada hedef gösterilen derginin İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki binası akşam saatlerinde taşlı sopalı bir grubun saldırısına uğradı.

Dergi için toplatma kararı çıkarıldı ve sosyal medya hesaplarına erişimin engellenmesi için çalışma başlatıldı.

LeMan’ın Bakırköy’deki mekanına da saldırıldı.

Derginin Beyoğlu’ndaki binası önünde toplanan grup “Kemalist köpekler hesap verecek”“Yaşasın Şeriat” diye slogan atıp tekbir getirdi. Grup yatsı namazını da İstiklal Caddesi’nde kıldı.

İstanbul Valisi Davut Gül ‘sağduyu’ ve ‘vakar’ istedi.

Dergi şu açıklamayı yaptı: “Burada karikatürün çizeri İsrail tarafından öldürülen bir Müslüman’ı konu ederek mazlum Müslüman halkın haklılığını çizmek istemiş olup dini değerleri aşağılama amacı asla bulunmamaktadır.”

Yayın yönetmeni Tuncay Akgün de, ”Karikatürün Muhammed peygamberle ilgisi yoktu. Böyle bir riski asla almazdık” dedi.

Beyoğlu kaymakamlığı toplanma çağrıları nedeniyle ilçede toplantı ve gösteri yürüyüşleri bir gün süreyle yasakladı.

LeMan’ın internet sitesi ve X hesabı erişime engellendi.

Savcılığın karikatür yorumu: Bombalardan peygamberler sorumlu tutuluyor

LeMan, Özgür Özel’i övdü: Bu kadar hakkaniyetli bir konuşma olur

LeMan’ı kınama kervanına Yavaş da katıldı: Milyonlarca insanımızın kalbini kırmıştır

Erdoğan’dan LeMan’a: Hesabını verecekler

İmamoğlu LeMan’ı kınadı: Provokasyon uyarısı