Kızıl hacker grubu RedHack’in Twitter hesabı ‘buzlama’ yöntemiyle sansürlendi. Mahkeme kararı gerekçe gösterilerek gerçekleştirilen uygulamaya tepki gösteren RedHack’ten yapılan açıklamada, “Bizi durdurabilirler ama düşünceleri asla” denildi.
Anayasa Mahkemesi’nin Twitter yasağının kaldırılmasını öngören kararını çıkartanlardan akademisyen Kerem Altıparmak ise, şirketin mahkeme kararlarını uygularken insan hakları süzgecinden geçirmediğine dikkat çekti.
RedHack: Bizi durdurabilirler ama düşünceleri asla
Twitter, Kızıl hacker grubu RedHack’in @TheRedHack hesabını ‘withheld/buzlama’ yöntemiyle Türkiye’den görülemez hale getirdi.
Twitter’ın 2012’den bu yana uyguladığı bu yöntem, şirketle hükümet yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucu, Türkiye’de de hayata geçirilmişti.
16 Haziran’da hesapları yine Twitter tarafından ‘askıya alınan’ RedHack, sansür anlamına gelen bu karara tepki gösterdi. “Bizi durdurabilirler ama düşünceleri asla. Korkmuyoruz, geri adım atmıyoruz. Ülkemizde sömürenler hırsızlar, katiller olduğu sürece RedHack hep olacak” denilen açıklamada kullanıcıların Twitter’da ülke ayarı değiştirerek ya da VPN kullanarak hesaba erişebilecekleri kaydedildi.
‘Bir ülkede ‘kadınlar tweet atamaz’ diye bir yasa çıksa, onu da uygulayacak’
Şirketin bu uygulamasını bianet’e değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Twitter’ın kendisine ulaşan mahkeme kararlarını ‘hak süzgeci’nden geçirmeden uygulamaya koyduğunu vurguladı. “Mesela bir ülkede ‘kadınlar tweet atamaz’ diye bir yasa çıksa, insan haklarına ve ifade özgürlüğüne aykırı da olsa uygulayacak” diyen Altıparmak, ulus aşırı şirketlerin uygulamalarında iç hukuktan çok insan haklarını gözetmeleri gerektiğini savundu.
Hesap 16 Haziran’da askıya alınmıştı
27 Mayıs 2014’te ‘kişilik hakkı ihlali’ gerekçesiyle RedHack’in Twitter hesabına erişim engellenmiş, 11 Haziran’da eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’e ait olduğu öne sürülen e-postaları yayınlayan hesap 16 Haziran’da askıya alınmıştı. RedHack’in Twitter’a yaptığı itiraz sonucunda hesap tekrar erişime açılmıştı.