TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “Türkiye’nin sıcak gündemi ne olursa olsun, bilimle ilgili çalışmaları ele almak gerekiyor. Biz son teknoloji devriminin neresindeyiz?” dedi.
TÜSİAD’ın 2017 yılı ikinci Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı Ankara’da yapıldı. Toplantıda Başbakan Binali Yıldırım, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ve YİK Başkanı Tuncay Özilhan söz aldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Özilhan, TÜSİAD’ın en yakından takip ettiği konuların başında Sanayi 4.0’ın geldiğini belirterek, “Peki biz neleri tartışıyoruz?” diye sordu.
‘En sorunlu alan eğitim’
Türkiye’nin altyapıda çok önemli yatırımlar yaptığını söyleyen Özilhan, Anadolu’ya gidildiğinde bir sanayici olarak gelişmişliği gördüğünü söyleyip ekledi: “Ama Türkiye nicelik meselesini çözmeye çalışırken, nitelik meselesini göz ardı etti.”
Özilhan, “Arsaların fiyatları değerlenirken, kültür varlıklarının değeri unutuldu. Şehir hastanelerine yatırım yapılırken, gelişmiş ekipmanları kullanacak sağlık çalışanları yetiştirilemedi. En sorunlu alan ise eğitim. Üniversite sayısı arttı ancak kalite tutturulamadı” diye konuştu.
‘Bir an önce olağan ortama geçilmeli’
“Kur, faiz ve enflasyon sarmalına tekrar yakalanmamız lazım” diyen tecrübeli işadamı şöyle devam etti: “Batı ile ilişkilerimiz, Türkiye’ye gösterdikleri çifte standarta rağmen iyi olmalı. Yargı erkinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı, özgür ve bilimsel akademik ortam, özgür medya ve internet ortamı ülkelerin rekabet gücünün önemli parametrelerdendir. Olağan demokratik ortamdan uzaklaştırılması yatırımcıları Türkiye’den uzaklaştırıyor. Bu nedenle bir an önce olağan ortama geçilmesi gerekiyor.”
‘Bu tür büyüme sürdürülebilir değil’
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise OHAL uygulamasının gözden geçirilerek, Türkiye’nin hızla yeniden normal hale dönmesi gerektiğini belirtti.
Enflasyonla mücadelenin temelinin sıkı para politikası olduğunu ifade eden Bilecik şöyle devam etti: “Merkez bankaları refah yaratmaz. Merkez bankalarının temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Bizi fiyat istikrarından uzaklaştıran her politika ekonomimize zarar verir. Ekonomide yüksek enflasyon ve yüksek büyüme aynı anda kullanılamaz. Bu tür büyüme sürdürülebilir değildir.”
‘Yol haritasını birlikte yapacağız’
Başkaban Binali Yıldırım ise büyümede özel sektörün büyük katkısı olduğunu belirterek, “Sizleri dikkate almadan, meseleye dahil etmeden yapılması söz konusu edilemez. Yol haritasını birlikte yapacağız” dedi.
Yıldırım şöyle konuştu: “2018’de de inşallah büyüme aynen devam edecek. İki haneli duruma gelen enflasyonun aşağı doğru seyri devam edecek. Gerekli tedbirleri alıyoruz, etkilerini gösterecek. Özellikle 2018’de yol haritamızı hazırlıyoruz. Beraber yapacağız. Türkiye’nin kalkınmasına kamu 1 katkı sağlıyorsa, özel sektör 8 katkı sağlıyor. Sizleri dikkate almadan, meseleye dahil etmeden yapılması söz konusu edilemez. Yol haritasını birlikte yapacağız. Bu işler nedir? Bir kere reformları yapmaya devam edeceğiz. Vergi reformunu yapacağız. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için iddialı bir eylem planını hayata geçireceğiz. Hedefimiz önümüzde çü yıl içerisinde ilk 20 ülke arasına sokmak.”