ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin savunduğunun aksine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ‘ilk günden ya da ilk aydan’ gitmek zorunda olmadığını söyledi.
‘Bütün taraflar bir araya gelmeli’

Hürriyet’te yer alan habere göre, Londra’da İngiliz mevkidaşı Philip Hammond ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Kerry, “Son bir buçuk yıldır dedik ki, Esad gitmeli, ancak ne kadar sürede, modelin ne olacağı… Cenevre süreci çerçevesinde ve müzakerelerle olmalıdır. İlk günden ya da ilk aydan olması gerekmiyor… Bütün tarafların bir araya gelip bunun en iyi şekilde nasıl gerçekleştirileceği konusunda anlaşması gereken bir süreç var” diye konuştu.
Rusya’nın Suriye’ye askeri yığınak yaptığı haberleri gelirken, Suriye’deki iç savaşın müzakereyle sona erdirilmesi gerektiğini söyleyen Kerry, Rusya ve İran’ın Esad’ı müzakere masasına ikna etmesini umduklarını söyledi.
‘Suriyeliler ülkeyi terkediyor’
ABD Dışişleri Bakanı, “Biz müzakere etmeye hazırız. Esad müzakereye hazır mı? Gerçekten hazır mı? Rusya, onu masaya getirmeye hazır mı” ifadelerini kullandı.
Esad’ın iktidarı bırakması için bir takvim veremeyeceğini aktaran Kerry, öte yandan “Sadece şunu biliyorum, Suriye halkı ayaklarıyla bunu çoktan söyledi. Suriye’yi terk ediyorlar” dedi.Rusya’nın Suriye’deki varlığından rahatsız olduklarını da gizlemedi ve “Açıkçası havadan havaya saldırı kabiliyeti olan uçakların varlığı… ciddi sorular yaratıyor” dedi.
İlk açıklama Türkiye’den
Öte yandan Türkiye’den Kerry’nin açıklamalarına cevap gecikmedi. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, “Suriye’deki krize çözüm aranırken Esed ile ortak olunabilir mi? Esed bu sorunun temel sebebidir. Kendi halkına karşı savaş açmış olan zalim bir diktatör herhangi bir şekilde siyasi çözümün parçası olmaz. Olması hiçbir şekilde mümkün değildir. Esed hakkındaki hükmü Suriye halkı vermiştir. Suriye halkının Esad’ı affetmesi gerçekçi bir beklenti hiçbir şekilde olamaz” dedi.