Marmaris’in Bozburun Mahallesi açıklarında 2 bin 700 yıllık Kıbrıslı tanrıça heykeli bulundu.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öncülüğünde Bozburun Mahallesi açıklarındaki Tabak batığında geçen yıl başlayan su altı araştırmaları devam ediyor.
Bölgede, 43 metre derinlikte, 60 santimetre uzunluğunda, arkaik döneme ait bir heykel bulundu. Heykelin 2 bin 700 yıllık bir ‘Kıbrıslı tanrıça’ olduğu, sadece belden aşağısına ulaşıldığı belirtildi.
Araştırma ekibinden Doç. Dr. Harun Özdaş, Türkiye kıyılarında ilk defa bu boyutlarda pişmiş toprak bir heykel tespit ettiklerini söyledi.
Heykelin, belden aşağısını buldukları tanrıça heykelinin elbisesi olduğunu anlatan Doç. Dr. Özdaş, şu bilgiyi verdi: “Bu tür heykeller birbirine geçmeli iki parça olarak yapıldığını biliyoruz. Bu nedenle, ikinci yani tanrıça heykelinin üst bölümün de aynı bölgede olduğunu tahmin ediyoruz. Bu eşsiz eser, uzun bir etek giymiş çıplak ayaklı bir kadına, olasılıkla da bir tanrıçaya ait. Orijinal boyunun yaklaşık 120 santimetre olduğunu tahmin etmekteyiz. Gerek buluntular, gerekse pişmiş toprak heykel geminin Kıbrıs kökenli olabileceğini göstermekte. Arkaik dönemde Akdeniz’den Ege’ye seyahat eden gemi, kendi dönemi içinde Akdeniz medeniyetleri ile Ege arasındaki ilişkiyi açıklayan önemli veriler sunmakta”
Hava şartları nedeniyle araştırmaya ara vermek zorunda kaldıklarını söyleyen Doç. Dr. Özdaş, bu yıl çalışmaya devam edeceklerini aktardı.
‘Akdeniz medeniyetleri deniz yoluyla etkileşime girdi’
Doç. Dr. Özdaş, Akdeniz medeniyetlerinin antik dönemde aralarında iletişimi deniz yoluyla sağladıklarına değinerek, şunları aktardı: “Bugüne kadar yapılan araştırmalara ek olarak, en son teknolojik cihazlar ve yöntemlerle de yaptığımız çalışmalarda, medeniyetlerin arasında sadece ürün ve malların değil, akıl, düşünce ve felsefenin de deniz yoluyla taşınmış olması gibi bir sonuca ulaşıyoruz. Akdeniz medeniyetleri çağlar boyu denizde iz bırakarak ilerlemiştir.”
Heykelin ortaya çıktığı yerde, seramik tabaklar ve amforalar da bulundu.