Tunceli’deki Pülümür Vadisi’nde, çatışmalarda hayatını kaybeden PKK’lılar için yaptırılan ve ‘Doktor Baran ve Zilan Şehitliği’ adı verilen mezarlığın bugünkü açılışı nedeniyle, Tunceli Valiliği ikinci bir emre kadar kente giriş ve çıkışları yasakladı.
Mezarlık açılışı engelleme nedeniyle yarın sabah 11.00’e ertelenirken, yasak kararının 24 saat daha uzatıldığı öğrenildi.
Tunceli Belediye Başkanı Bul: Bugünkü durum 90’lara dönüştür

Valiliğin İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla aldığı öğrenilen bu karara tepki gösteren Tunceli Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, açılışı engellemek için, yedi ilçeyle çevre iller ve Pülümür Vadisi’ne giden tüm yolların asker ve polis panzerleriyle kapatıldığını söyledi.
Tunceli’ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Pülümür Vadisi’ndeki Alacık Köyü yakınlarında yaptırılan mezarlığın bugün açılmasının planlandığını kaydeden Mehmet Ali Bul, “Bugünkü durum 1990’lara dönüştür. Bu durum barış sürecine hiçbir biçimde hizmet etmiyor. İnsanların seyahat özgürlükleri hukuksuz olarak ellerinden alınmış durumda. OHAL döneminde bile böylesine bir yasak kararı alınmamıştı” diye konuştu.
Polis barikatını geçen konvoy bu kez asker barikatına takıldı

Dicle Haber Ajansı’nın aktardığına göre, HDP Muş Milletvekili Demir Çelik’in İçişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerin ardından kent çıkışında kurulan polis barikatında durdurulan altı araçlık konvoyun mezarlığa gidişine izin verildi. HDP’li Demir Çelik’i takip etmek isteyen gazetecilerin geçişine ise izin verilmedi.
Yoluna ancak 15 kilometre devam edebilen konvoy, bu kez de Marçik Köyü yakınlarında askerler tarafından durduruldu. Askerlerle mezarlığa gitmek isteyenler arasındaki görüşmelerden sonuç alınamayınca, açılış yarın sabah 11.00’e ertelendi.
Bu açıklama üzerine Tunceli’ye giriş çıkışların yasaklanması kararının İçişleri Bakanlığı onayıyla 24 saat daha uzatıldığı kaydedildi.