Twitter ve YouTube yasakları hala konuşulurken Türkiye Bilimler Akademisi‘nden (TÜBA) ‘manidar‘ bir adım geldi: Beş-13 yaş grubu çocuklar için, ebeveynlerin kontrolünde kullanabilecekleri bir tür Twitter oluşturuluyor.
Akşam’dan Hakkı Kurban’ın haberine göre, akademi ‘hem çocukların teknolojiye ulaşımını kolaylaştırmak hem de onları sanal dünyanın zararlı etkilerinden korumak’ amacıyla çocukların kullanabileceği bir sosyal medya platformu kuruyor.
Sohbet, oyun, görüntü paylaşımı ve dil seçeneği gibi farklı özelliklerin olacağı platformda ebeveynler, çocuklarının tüm eylemlerini takip edebilecek. Pedagoglar tarafından hazırlanan analiz raporlarına da ulaşabilecek aileler, geçmişe dönük sorgu da yapabilecek.
Amaç, internetin olumsuz etkilerinden korumak
TÜBA, bu projeyle ‘çocukların internetin olumsuz etkilerinden ve bilgi kirliliğinden korunacağını; zihinsel, etik ve kültürel gelişimlerine olumlu etkileri olacağını‘ iddia etti.
Haberde, platformun bazı özellikleri şöyle sıralandı:
– Sistem özellikle internet ve bilişim teknolojileri eğitimi için araç olacak.
– Tek sayfa üzerinde tek başına veya arkadaşlarıyla oyun oynayıp, aldığı puanları paylaşabilecek, diğerlerini görebilecek.
– Online olarak görsel içerikler depolayabilecek; bu görselleri, hikayelerine veya günlüğüne ekleyebilip saklayabilecek.