Trump'ın özel temsilcisi: İç güvenlik güçleri kurulana kadar Suriye'de kalacağız

ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, ABD’nin, ‘iç güvenlik güçleri’ kurulana kadar Suriye’den çekilmeyeceğini söyledi.

Arşiv Fotoğraf: Reuters

Trump dün Suriye’deki azınlıklara yönelik desteği hukuki zemine taşıyan kararı imzalarken, “Dünyanın o bölgesinde sayıları çok az kaldı ve önümüzdeki 30 gün içinde hiçbiri kalmayacak” diyerek IŞİD’e bir aylık ömür biçmişti.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre McGurk, dünkü basın toplantısında, IŞİD’le mücadeledeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Özel temsilci, ABD’nin, Suriye’de IŞİD’den elde edilen kazanımların devamlılığını sağlamak için ‘iç güvenlik güçleri’ kurulana kadar Suriye’de kalacağını söyledi ancak bir takvim vermedi.

ABD önderliğindeki koalisyonunun çabaları sayesinde örgütün Suriye’nin artık sadece yüzde 1 oranında fiziksel olarak toprak sahibi olduğunu söyleyen diplomat, Suriye’deki kazanımların devamlılığını sağlamak için çalışmalar yaptıklarını da belirtti. 

McGurk şöyle konuştu: “Askeri hedef, IŞİD’in kalıcı yenilgisidir ve yıllar içinde bir şey öğrendiysek, onları fiziki olarak yenip öylece çekip gidemezsiniz. Kazanımların devamlılığını sağlamak adına iç güvenlik güçleri kurulmasından emin olmalısınız.”

IŞİD Suriye’de halen ABD desteğiyle YPG’nin kontrol ettiği Fırat Nehri doğusunda yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alanı kontrol ediyor.

Trump, YPG’ye destek kararını imzalarken IŞİD’e ömür biçti: 30 gün

İddia: Esad’dan 40 kişiye ‘gıyabi idam cezası’

ABD, PYD dışındaki Kürtlerle görüştü

İdlib mutabakatı ‘geçici’ymiş: Esad ‘Suriye toprakları, devletine dönecek’ dedi

Putin’e göre Ankara İdlib’de üzerine düşeni yapıyor: Teröristler çıkarılmaya başlandı

Sürenin dolmasına iki hafta kala: Kimse İdlib’den çekilme sinyali vermiyor

Lavrov, ‘İdlib’den tahliyeler başladı’ dedi: Türkiye’nin başaracağını umuyoruz

Erdoğan temkinli: İdlib’de bombardıman ihtimali ortadan kalkmadı

Şehrin yüzde 65’i elinde: HTŞ İdlib anlaşmasına uyma yönünde sinyaller verdi

Trump’tan bir günde ikinci övgü: Türkiye İdlib’de bize çok yardımcı oldu

Türkiye’den İdlib’e takviye: Askeri konvoya ‘Silah bırakmayız’ diyen grup eşlik etti

Erdoğan’la Putin’den ortak açıklama: 15 Ekim’de İdlib’de silahsız bölge kurulacak