ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın ekibine girmesi beklenen, uzun yıllar CIA’in operasyonlar bölümünde görev yapmış Mary Beth Long, ABD’nin yeni dönemde Suriye ve Irak’taki Kürtlerden feragat etmeyeceğini söyledi. Long Türkiye’nin Trump’ı ikna etmek için ‘daha fazla şey önermesi gerektiği‘ni söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Hafta sonunda Roma’daki bir toplantıya Trump’lı ABD’nin Ortadoğu politikasını anlatması için davet edilen Long, Bush döneminde savunma bakanlığı yardımcılığı yapan, 2012’de Mitt Romney’nin kampanyasında görev alan, Trump’ın kampanyasınaysa son aylarında katılan bir isim. ABD basınına göre Trump, Long’a ekibinde yer alması için teklifte de bulundu.
Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in haberine göre Long, Trump’ın Ortadoğu politikasının uzun süre IŞİD’le mücadeleye yoğunlaşacağını belirtip bu şartlarda IŞİD’le savaşan Suriyeli Kürtlerden vazgeçilmeyeceğini söyledi.
‘ABD’nin Kürtleren feragat edeceğini sanmıyorum’

Fotoğraf: Hürriyet
“Hem Iraklı Kürtler hem de Suriyeli Kürtler bugüne kadar bu istikametteki en etkin güçler oldu. Dolayısıyla da yapmak isteyeceğiniz son şey onları savaş alanından çekmek, sınırlamak ya da kabiliyetlerini azaltmak olur” diyen Long, ABD’nin stratejisini dengeleyecek şeyin de Türkiye’nin Kürtlerin bağımsızlığıyla ilgili kaygıları olduğunu söyledi.
ABD’nin Suriye’deki ve Irak’taki Kürtlere farklı davranabileceğini belirten Long, bunu şöyle gerekçelendirdi: “Bakın, Erdoğan’ı endişelendiren asıl meselesinin Suriyeli Kürtler olduğunu biliyoruz. Belki yaklaşımda nüanslar olabilir ama ABD’nin IŞİD’le mücadelede ne Irak’taki ne de Suriye’deki Kürtlerden feragat edebileceğini sanıyorum. ABD’nin Kürtlerin temsil ettiği tampon bölgeden vazgeçebileceğini sanmıyorum. Kürtler muhtemel kriz sonrası Suriye’de (ya da adına ne derseniz deyin) Rusya-İran-Esad ortaklığındaki düşman yapıyla arada tampon olacaktır. Ben ABD’nin bu tamponu kaybetmek isteyebileceğini sanmıyorum. Bu bence Erdoğan’ın da değerlendirmesi gereken bir konu. Sonuçta bahsettiğimiz bu yapılar Türkiye ile sınır olacak.”
‘Trump en iyi alışverişi yapmak isteyecektir’

Fotoğraf: Reuters
Suriyeli Kürtlerin bir devlet kurması halinde bu devletin Suriye’yle Türkiye arasında tampon oluşturacağını belirten Long, Trump’ın yeni ABD politikasında Türkiye’ye karşı ‘nüanslı bir yaklaşım’ içinde olacağını ve iki tarafla da ilişkilerini iyi tutmaya çalışacağını kaydetti.
Trump’ın Erdoğan’ı Kürtlerin IŞİD’le mücadelede sahadaki önemleri konusunda ikna etmeye çalışmasının yüksek ihtimal olduğunu belirten Long, yine de Trump’ın politikalarını ‘ticaretteki gibi ‘al-ver’ anlayışı’ üzerinden kuracak bir başkan olacağını belirterek şöyle devam etti: “Dolayısıyla da en iyi alışverişi yapmak isteyecektir. Eğer Türkiye uzun vadede Suriyeli Kürtlerin özerkliğinden daha fazla değer vereceği bir şey önerirse onu alır.”
‘Türkiye’nin çok yaratıcı olması gerekecek’

Fotoğraf: Reuters
“Türkiye Kürtler sayesinde ABD’nin düşmanlarıyla arasına tampon koyma stratejisinin önüne geçebilecek ne önerebilir mesela?” sorusuna Long şu yanıtı verdi: “Emin değilim. Sanırım Türkiye’nin çok yaratıcı olması gerekecek. Türkiye eğer başkana Suriye’deki nispeten küçük bu topluluğun terör ve teröristlerle bir bütün olarak bağlantıda olduğuna dair kanıtlarını sunarsa eminim ki başkan bunu değerlendirir.”