ABD Başkanı Donald Trump, İran’la çoğu konuda anlaştıklarını, ülkenin artık nükleer silah için uranyum zenginleştirmeyeceğini duyurdu.

ABD ve İran, bu sabah (8 Nisan) Pakistan’ın arabuluculuğuyla iki haftalık ateşkeste anlaşmıştı. Trump, ateşkesi Hürmüz Boğazı’nı derhal açılması şartıyla kabul ettiğini duyurmuştu. İran Dışişleri Abbas Erakçi de ‘Hürmüz Boğazı’ndan İran ordusuyla koordinasyon halinde geçilebileceğini’ söylemişti.
Trump, Truth Social’dan İran’la 15 maddenin çoğunda anlaştıklarını, ülkenin artık uranyum zenginleştirmeyeceğini yazdı. Ayrıca gümrük vergileri ve yaptırımların hafifletilmesi konularını görüştüklerini duyurdu.
‘ABD, İran’la yakın işbirliği içinde çalışacak’
ABD başkanının açıklaması şöyle:
“Amerika Birleşik Devletleri, çok verimli bir rejim değişikliği sürecinden geçtiğine karar verdiğimiz İran’la yakın işbirliği içinde çalışacaktır!
Uranyum zenginleştirme yapılmayacak ve Amerika Birleşik Devletleri, İran’la birlikte derinlere gömülmüş (B-2 bombardıman uçakları) tüm nükleer ‘tozları’ ortaya çıkaracak ve ortadan kaldıracaktır. Bu bölge şu anda olduğu gibi, geçmişte de çok sıkı bir uydu gözetimi (Uzay Kuvvetleri!) altında olmuştur. Saldırı tarihinden bu yana hiçbir şeye dokunulmamıştır.
Yaptırımların hafifletilmesi de görüşülüyormuş
İran’la gümrük vergileri ve yaptırımların hafifletilmesi konusunda görüşüyoruz ve görüşmeye devam edeceğiz.
15 maddenin çoğu üzerinde zaten anlaşmaya varılmıştır.”
Ne olmuştu?
Trump, Hürmüz Boğazı’nı 48 saatte açmaması durumunda İran’a cehennemi yaşatmakla tehdit etmiş, 5 Nisan’daki açıklamasında sürenin Türkiye saatiyle bugün (8 Nisan Çarşamba) 03:00’te biteceğini yazdı.
ABD lideri, sürenin bitmesine saatler kala tehdit dozunu artırarak, “Bu gece koca bir medeniyet yok olacak ve bir daha asla geri gelmeyecek. Bunun olmasını istemiyorum ama muhtemelen olacak” diye konuştu.
Son olarak Fox News’e demeç veren Trump, “Saat 20.00’de o iş olacak” dedi.
Saat yaklaşırken ABD ile İran arasındaki iletişimi sağlayan Pakistan’ın başbakanı, Trump’ı İran’a verdiği mühleti iki hafta uzatmaya, İran yönetiminiyse Hürmüz Boğazı’nı iki hafta süreyle açmaya çağırdı.
ABD merkezli CNN’in bölgeden bir kaynağın ifadesine dayandırdığı haberde, ‘yakında her iki taraftan da iyi haberler gelmesinin beklendiği’ ve görüşmeleri Pakistan genelkurmay başkanının bizzat yönettiği belirtildi.
Trump, bu sabah erken saatlerde İran’a verdiği mühletin dolmasına bir buçuk saat kala Pakistan’ın iki haftalık ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurdu.
ABD başkanı, “İran’ın Hürmüz Boğazı’nı derhal açmayı kabul etmesi şartıyla, İran’a saldırıyı iki hafta için askıya almayı kabul ediyorum” diye yazdı.
Trump’tan kısa süre sonra İran da ‘saldırıların durması şartıyla’ iki haftalık ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. İran Dışişleri Abbas Erakçi, ‘Hürmüz Boğazı’ndan İran ordusuyla koordinasyon halinde geçilebileceğini’ söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’la iki haftalık ateşkesi desteklediklerini fakat anlaşmanın Lübnan’ı kapsamadığını söyledi.