Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu Pavel Durov Fransa’nın başkenti Paris’te gözaltına alındı.
Euronews’in Fransız haber portalı TF1/LCI’dan aktardığına göre 39 yaşındaki işadamı Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alındı. Durov’a koruması ve kız arkadaşı olduğu aktarılan bir kadın eşlik ediyordu.
Habere göre Durov hakkında bir arama emri var; dahası Fransız makamları Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığı ve Durov’un da bu suçların ‘ortağı haline geldiği’ kanısında.
‘Bu sefer dillerini mi yutacaklar?’
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Batılı sivil toplum örgütlerinin, Rusya’nın Telegram’a 2018’de erişim engeli getirmesini eleştirdiğini anımsatarak “Sizce bu sefer Paris’e çağrıda bulunarak Durov’un serbest bırakılmasını talep edecekler mi yoksa dillerini mi yutacaklar?” dedi.
Rus milletvekili Vladislav Davankov’sa, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a çağrıda bulunarak Durov’un siyasi gerekçelerle gözaltına alınış olabileceğini belirtti.
Telegram hakkında
2013’te Rus milyarder kardeşler Nikolai ve Pavel Durov tarafından Moskova’da geliştirilen uygulama Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal medya platformlarında kendine zemin bulamayan aşırı siyasi hareketler için bir sığınak haline gelmekle eleştiliyor. Bu yüzden birçok ülkede kullanımı yasak ya da kısıtlı.
Fransız hükümeti de geçen bakanlıklardan WhatsApp, Telegram ve Signal’i bırakıp Fransız mesajlaşma uygulamalarını kullanmasını istemişti.
Kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağlayan Telegram, kolay kullanımı ve gruplarla iletişimi kolaylaştırması sebebiyle tercih ediliyor. Ancak yine aynı sebeplerden dolayı suç örgütleri ve diğer grupların emniyet güçlerinin dikkatini çekmeden haberleşmesine olanak tanıyor.
1 milyardan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunan Telegram diğer uygulamaların aksine asla hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesinin soru işaretleri yaratması üzerine Telegram kullanıcılarının sayısı yarım milyarı geçmişti.