Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yağmur ve fırtınanın yaklaştığını belirterek ekonomik değerlendirmede bulundu: “Aman borç almayın ortak alın, sermaye piyasalarına açılın. Gelirleri ve harcamaları kontrol altına almak sizin elinizde ancak gelirleri artırmak sizin elinizde değil. Borç yiğidin kamçısı olmakla birlikte bu dönemde büyük bir sorun.

Fotoğraf: Reuters
Capital ve Ekonomist dergilerince düzenlenen 7’nci Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Şimşek, iş dünyasına, “Aman borç almayın ortak alın, sermaye piyasalarına açılın. Borç bu dönemde büyük bir sorun” diye seslendi.
Tüm dünyada senkronize bir şekilde yaşanan büyüme döneminin sonuna gelindiğine dikkat çeken Şimşek, yağmur ve fırtınanın yaklaştığını söyledi: “Çatıyı hava güneşli iken tamir etmemiz gerekiyor. Şu an dünyada bol para var, faizler düşük ama bu küresel senkronize büyüme devam etmeyecek, belki yağmur yağmur yağacak belki fırtına çıkacak. Bankacılık sektörünün finans piyasalarındaki payı yüzde 82. Bu çok yüksek. Bir de bankalara bir çağrım var: Her bankanın bir aracı kuruluşu var ama gerçek anlamda neden yatırım bankası olmuyorsunuz? Start up’lara yatırım yapın, gelecek orada.”
‘Tedbir almak zorundayız’
Küresel kriz sonrası ortaya çıkan gelir dağılımı adaletsizliğinin korumacılığa dönmesi durumunda büyük bir riskle karşı karşıya kalacağını söyleyen başbakan yardımcısı sözlerine şöyle devam etti: “Bu dönemde yapısal reformlara ihtiyaç var. Ancak hem gelişmekte olan ülkelerde, hem de gelişmiş ülkelerde yapısal reformlar yavaş bir şekilde devam ediyor. Yatırımlar durağan. Dünya büyük bir borç batağında, dünya toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 320’lere ulaştı. Şu an sorun yok ancak faizler yükselirse bu borçların ödenmesi sorun olacaktır. Dünya faizleri sürekli yükseltemez. Bu dönemde kaldıraç oranını azaltmamız gerekiyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyük bir borç yüküyle karşı karşıyayız, bu da büyümeyi sınırlıyor.”
Reel sektörün mutsuz, Türkiye’nin borcununsa milli gelire oranının yüzde 141 olduğunu belirten Şimşek, reel sektörün milli gelire oranının yüzde 69 olduğunu açıkladı: “Burada en önemli konu döviz borcu. Reel sektörün döviz açığı net pozisyonu 213 milyar dolar. Kısa vadede akıllı davranmış firmalarımız kısa vadede döviz biriktirmişler bir yıllık vadede döviz açığı yok ancak orta vadede sorun. Bizim reel sektör mutlu değil ama kusura bakmayın size rağmen tedbir almak zorundayız.”