İçişleri Bakanlığı’nın yeni genelgesine göre statlara sokula pankartlar kontrol edilecek, tribüne elektronik sigara ve selfie çubuğu sokulamayacak.
Bakanlık, ‘Spor Müsabakalarının Güvenliği’ başlıklı genelgesini Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile 81 il valiliğine gönderdi.
Genelgeye göre passoligi olmayanların müsabaka alanına girişleri engellenecek. Her maç için bir güvenlik amiri belirlenecek. Bu amir, stattaki koordinasyonu sağlayacak.
Spor tesisleri içerisinde akredite kişi sayısı ‘makul seviyede’ tutulacak.
Pankarta kontrol
Müsabaka öncesinde stadyum içerisine alınacak pankart ve benzerlerinin ‘spor ahlakına aykırı resim ve yazı içerip içermediği’ kontrol edilecek. Valiler, belediye başkanları, kolluk amirleri gibi kamu görevlileri müsabakalarda tarafsızlığa uygun şekilde hareket edecek.
Valilikler, deplasmana gelen grubun araçlarını ve eşyalarını kontrol edecek. Kontrollerin il girişlerinde yapılması planlanıyor.
Selfie çubuğuna yasak geldi
Genelgede özel güvenlik görevlilerin stat girişlerinde neleri kontrol edecekleri bilgisi de yer aldı.
Buna göre stada girişine izin verilmeyecek eşyalar şöyle: 6222 sayılı kanunda spor alanına sokulması yasak olan ruhsatlı dahi olsa ateşli silahlar ile esasen bulundurulması yasak olan diğer silahlar, her türlü kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeler, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler ve ilgili federasyonun belirlediği esaslara aykırı olarak alkollü içecekler, çevreyi kirletebilecek veya müsabaka düzenini bozabilecek bozuk para, şemsiye, fotoğraf makinesi, öz çekim çubukları, elektronik sigara.
Programlar takipte
İllerde spor müsabakalarında spor güvenliğinin sağlanması konusunda farkındalık oluşturacak toplantı, taraftar eğitim seminerleri, broşür ve benzeri faaliyetlere ağırlık verilecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nca spor programları ve sosyal medya yakından takip edilecek. Buralarda tahrik, küfür gibi içerik tespiti durumunda gerekli işlemler başlatılmak üzere ilgili birimler ivedilikle harekete geçirilecek.
Risk grupları belirlendi
Öte yandan maçlardaki güvenlik riskleri, A (yüksek riskli), B (orta riskli) ve C (hafif riskli) olmak üzere üç kategoriye ayrılacak.
Güvenlik tedbirleri her kategorinin kendi hassasiyeti çerçevesinde planlanacak.
Genelgenin, Trabzon’da UEFA Uluslar Ligi kapsamında oynanan Türkiye-Rusya maçının hemen ardından yayınlanması dikkat çekti.
Maçta bazı Trabzonsporlu taraftarlar, İngilizce “Birlikte Paylaşalım: Sonsuza kadar utanç. Türkiye Futbol Federasyonu şikeyi desteklemektedir” yazılı pankart açtı.
Üç taraftar gözaltına alındıktan kısa süre sonra serbest bırakıldı.