• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

SETA'nın 'fişleme' raporuna tepki yağıyor: TGS suç duyurusunda bulunacak

07/07/2019 15:05

İktidar yanlısı Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı basın kuruluşları ve bu kuruluşlarda çalışan gazetecilerle ilgili ‘Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları’ raporuna birçok kuruluş tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, SETA hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.


SETA hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Fişlenen meslektaşlarımızla birlikte. Artık mahkemede görüşürüz.

📍 Çağlayan Adliyesi C Kapısı
🕦 Pazartesi – 11:30
#️⃣ #GazetecilikSuçDeğildir https://t.co/ydiu5LKj4e

— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) July 7, 2019

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de Twitter hesabı aracılığıyla paylaştığı mesajda, SETA raporunun bir ‘fişleme belgesi’ olduğunu belirterek, gazetecilerin hedef gösterildiğine vurgu yaptı.

TGC’den gazetecilerin fişlenmesine tepki:

“SETA Raporu fişleme belgesidir”

TGC, SETA tarafından yayınlanan Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları Raporu’yla gazetecilerin fişlendiğini ve hedef gösterildiğini duyurdu. https://t.co/aHCJMd0KI9

— TGC (@TGCTr) July 7, 2019

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), SETA’nın ‘gazeteciliği kriminalize eden bir iddianame’ hazırladığını ifade ederek, suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

MLSA, SETA Vakfı hakkında gazeteciliği kriminalize eden ve adeta bir iddianame gibi hazırlanmış olan “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporunda gazetecileri fişlediği ve hedef gösterdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacak. #GazetecilikSucDegildir pic.twitter.com/kfUzWCTt9d

— MLSA (@mlsaturkey) July 7, 2019

HDP’nin Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, yazılı açıklamasında SETA raporunun ‘medya kuruluşlarına sansür ve gazetecilere yönelik işten çıkarmaları teşvik ettiğini’ ve ‘vatandaşları ihbarcılığa yönlendirdiğini’ belirtti. Gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını belirten Barış, medyayı boyunduruk altına almanın suç olduğunu ve SETA’nın ‘kamuoyunun haber alma hakkını engellediğini, gazetecileri fişlediğini’ söyledi.

Yeni Şafak’ın internet sitesinin yazı işleri müdürü Ersin Çelik, çalışmanın ‘rahatsız edici’ ve ‘ciddi bir beceriksizlik’ olduğunu söyleyerek, SETA’yı raporu geri çekip özür dilemeye davet etti.

https://twitter.com/ersinceliq/status/1147543413736316929

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda raporu kınadı. Raporu bir ‘saldırı’ olarak niteleyen ÇGD, gazetecileri hukuki haklarını kullanmaya davet etti.

Türkiye'nin yeni 'medya andıcı' olarak gördüğümüz bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti kınıyor, tüm meslektaşlarımızı basın ve kişisel özgürlüklerimize yapılan bu saldırıya karşı durmaya ve hukuki haklarını kullanmaya davet ediyoruz.

— ÇGD (@cgdgenelmerkez) July 6, 2019

SETA’nın ‘fişleme’ raporunda yer alanlar

Rapor, iddianame ve polis fezlekelerindekine benzer şekilde gazetecilerin daha önce çalıştığı kurumları gösteren şemalara yer veriliyor. Gazetecilere, savcılık iddianamelerinde sıklıkla rastlandığı gibi haber, yazı ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle suçlamalar yöneltiliyor.

BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Voice of America (Amerika’nın Sesi), Sputnik Türkiye, CRI Türk, Independent Türkçe ve Euronews Türkiye’yi de içeren raporda, yayın kuruluşları mevcut hükümet aleyhine taraflı yayın yapmakla suçlanıyor.

Raporda değerlendirilen haberler arasında 15 Temmuz darbe girişimi, çözüm süreci sonrası, 2015 sonunda Güneydoğu’da uygulanan sokağa çıkma yasakları, HDP’li milletvekilleri ve eş genel başkanların tutuklanması, İstanbul’daki üçüncü köprü ve yeni havalimanının açılışı ve 2018 yazında döviz kurundaki dalgalanmalar var.

İktidar yanlısı vakıftan ‘iddianame gibi’ rapor: Onlarca gazeteci fişlenmiş

Kategori:Aktüel, Medya

SON HABERLER

Putin İstanbul'a gelmiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yarın (15 Mayıs) İstanbul’daki barış müzakerelerine katılmayacak.

Türkiye Kupası Galatasaray'ın

Ziraat Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor’u 3-0 yenen Galatasaray kupanın sahibi oldu. 

ABD, Türkiye'ye 305 milyon dolarlık füze satacak

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye toplam 305 milyon dolarlık füze satışına onay verildiğini açıkladı.

İlk kez bir hastalığın toplam yükü çıkarıldı: RSV'nin maliyeti 24 milyar lira 

Türkiye’de ilk kez bir hastalığın toplam ekonomik yükü çıkarıldı. Özellikle bebeklerde ağır seyredebilen ve ölümlere yol açabilen respiratuar sinsityal virüsün (RSV) ülkeye toplam maliyeti yaklaşık 24,2 milyar lira. 

İstanbul'da suya yüzde 10 zam

İstanbul’da suya her ay yapılan Tüketici Fiyat Endeksi’yle (TÜFE) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranındaki zam haricinde yüzde 10 zam geldi.

Ağrı belediyesinde imam nikahı kıyıldı
Karamollaoğlu: Biz çözüm bekliyoruz ama ufacık bir sinyal yok

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 752 gündür hapiste

YAZARLAR

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Pınar Erişen: İnsanları 'elitist ve seçkinci' diye aşağılamak geri kalmış toplumların ortak hatası

Esfender Korkmaz: Hükümetin sıcak para sevdası geçmezse, ekonomik istikrar hiçbir zaman gelmeyecek

Mustafa Yalçıner: Ortadoğu'ya gezisine rağmen Türkiye'ye gelmiyor ve dışişleri bakanını yolluyor

Fatih Yaşlı: Lozan'la derdi olan diğer aktör Türkiye İslamcılığıdır

Alaattin Aktaş: Merkez Bankası'nın on günde 15 milyar net kayba uğradığını söylemek yanlış olmaz

Yusuf Ziya Cömert: Öcalan DEM'in başına mı geçecek?

Zeynep Aktaş: Altın ve döviz bazlı fonlar portföy dengesi sağlıyor

Recep Genel: Avrupa'da en çok gayrimenkul alan milletler arasında Türkler ön sıralarda

Çiğdem Toker: Şu ana kadar 'terörsüz Türkiye' kavramının demokratik değerleri içerdiğine dair bir emare göremedik

Elif Çakır: Hakikaten de Bahçeli sözünün eri çıktı

Öztin Akgüç: Yabancı sermayenin yararından çok sakıncaları

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×