Yeni Zelanda’da düzenlenen Uluslararası Penguen Konferansı’nda, ‘vahşi hayvanları selfie malzemesi’ yapmanın fiziksel ve duygusal anlamda olumsuz etkiye neden olduğu ve doğurganlığı azalttığı açıklandı.
Konferansa katılan bilim insanları, hayvanların, iklim değişikliği, safari sevdası ve kereste tüccarlarının gözünü dikmesi gibi nedenlerle yaşam alanlarının daraldığını ve insanoğluyla geçmişe kıyasla daha yakın temas kurduğuna vurgu yaptı. Bilim insanlarına göre buna bir de selfie çılgınlığı eklenince hayvanların olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz oldu.
Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nin vahşi yaşam konusunda uzman profesörlerinden Philip Seddon şunları söyledi: “Doğal yaşama karşı saygımızı kaybediyoruz ve hayvanları anlamıyoruz. Selfie’nin normalleşmesi korkutucu çünkü fotoğraf çekmek hayvanlarda psikolojik ve duygusal strese neden oluyor ve doğurganlığı azaltıyor.”
Sedon, hayvanlarla çekilen kareleri Instagram’da paylaşmanın popüler olmasının nedenini ise şöyle açıkladı: “Dünyada kentli nüfus artıyor ve insanlar doğal yaşamdan uzaklaşıyor. Bu nedenle çocuklarını ve kendilerini doğal ortamda poz çekerek göstermek gibi tuhaf davranışlar görüyoruz.”
Seddon, öğrencilerinin hayvanları incelerken fotoğraf çekmesini yasakladığını ve hayvanlarla ile kentlerde yaşayan insanların nasıl sağlıklı iletişime geçebileceği üzerine çalıştıklarını söyledi.
Uluslararası Penguen Konferansı’na katılan isimler, selfie çekilmesini engellemek için eğitici afiş ve kitapçıklar hazırladı.
Kısa adı ‘WAP’ olan Dünya Hayvanları Koruma Örgütü’nün raporunda 2014-2017 yıllarında yaban hayatı selfie’lerinde yüzde 292’lik bir artış olduğunu açıklanmıştı.
Yeni Zelanda’nın Oamaru kentindeki Mavi Penguen Kolonisi’nin Bilim ve Çevre Müdürü Philippa Agnew, ülkede, yaban hayatında selfie çekilmesinin penguenler üzerinde tartışılmaz bir etkisi olduğunu ve turistlerin tüm elektronik kayıtlarının yasak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Amaç vahşi hayvanların ve tabii penguenlerin de rahatsızlıklarını azaltmak. Cep telefonlarındaki arka ışığı ve selfie özelliği hayvanları olumsuz etkiliyor.”