Önceki gün açıklanan MHP imzalı yasa teklifi, 2000 yılındaki yasayla benzer bir mantığa oturuyor. Ancak infaz indirimleri için eski yasada 10 yıl öngörülmüşken, bu teklifte 5 yıllık bir indirim öneriliyor.
Ayrıca, söz konusu yasa teklifi toplam 52 suç kategorisini tek tek sayarak yapılması tasarlanan indirimlerin dışında tutuyor. Kasten adam öldürme, darbe, Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki suçlar, Atatürk aleyhine işlenen suçlar bunlardan bazılarıdır. Keza, cinsel suçlar ve çocuklara karşı işlenen suçlar da bu teklifin kapsamı dışındadır.
Yasa teklifine kamuoyunun azımsanmayacak bir kesimde ihtiyatla yaklaşılmasının arkasında Türkiye’nin 2000 sonrasında “Rahşan Affı”nda yaşadığı acı tecrübe yatıyor. AYM’nin nasıl bir tutum alacağı bu bağlamda en önemli soruyu oluşturuyor.