ABD’de görülen ‘Sarraf davası’nda hakkında tutuklama kararı çıkarılan eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan için en az 95 yıl hapis cezası istendiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Reuters
Cumhuriyet’ten Aykut Küçükkaya’nın haberine göre New York Güney Başsavcılığı’nın ek dosyalarında tutuklu yargılanan Rıza Sarraf’ın davasına dahil edilen Çağlayan hakkında istenen cezalar ayrıntılarıyla anlatılıyor.
Bu bölümde ABD’yi dolandırma suçunun maksimum beş yıl hapis gerektirdiği belirtilerek şöyle deniyor: “Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) ihlal, kara para aklama komplosu ve kapsamlı para aklama suçlarının her biri için maksimum 20’şer yıl hapis cezası öngörüyor. Banka yolsuzlukları için ise maksimum 30 yıl ceza istenebiliyor. Bu suçların her birinden istenebilecek maksimum cezalar ABD Kongresi tarafından belirlenmiştir ve bu ifadeler bütünüyle bilgilendirme amaçlıdır, zira sanıklar hakkında ne kadar cezaya hükmedileceği tamamen yargıcın inisiyatifindedir.”
Davada Sarraf için istenen ceza 75 yılken, Çağlayan’a yönelik suçların maksimum cezası 95 yılı buluyor. Savcılığın banka yolsuzlukları iddiasını her işlem için zincirleme olarak kabul etmesi halinde ise cezaların daha da artması bekleniyor. Öte yandan Çağlayan hakkındaki ceza isteminde inisiyatif yargıca bırakılıyor.
Kod adı ‘abi’
Ek iddianamede Çağlayan’dan ‘abi’ kod adı kullanılıyor. İddianamenin Çağlayan’la ilgili bölümünde Temmuz 2011-Aralık 2013 tarihleri arasında Ekonomi Bakanlığı yaparken on milyonlarca dolarlık nakit ve mücevher rüşvet aldığı iddia ediliyor.
Yine Çağlayan hakkında İran devleti lehine hizmet sunduğu, kara para aklama sisteminin diğer üyelerini belli türde aldatıcı işlemlerde bulunmaya yönelttiği gibi suçlamalar da var.