Sosyal medyada paylaşılan ve Başbakan’ın eski danışmanlarından Abdülkerim Çay olduğu öne sürülen bir kişi ile Enerji Bakanlığı’ndan Murat isimli bir şahıs arasında geçtiği söylenen yeni ses kayıtları yayınlandı.
‘Haramzadeler’ adlı hesap tarafından paylaşılan ses kayıtlarında, bazı enerji santrallarinin özelleştirmelerinin usulsüz şekilde iptal edilerek Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ortak olduğu Bosphorus şirketine ‘renovasyon’ adıyla verildiği öne sürüldü.
İddialara göre, Bosphorus Çek Cumhuriyeti’nde yapılan gizli bir toplantıya katılıyor. Rüşvetler ‘danışmanlık’ adı altında Bosphorus’a veriliyor. Sekiz termik santralın burada masaya yatırıldığı, beş tanesinin özelleştirme ihalesi yapılmasına karşın askıya alındığı öne sürülüyor.
‘Başbakan kenara yazar’ uyarısı
11 Şubat 2013 tarihinde geçtiği öne sürülen telefon konuşmasında, Abdülkerim Çay, Tunçbilek Termik Santrali’ni isteyip istemediklerini soruyor; Murat isimli şahıs da istediklerini söylüyor.
Çay, bu arsanın Bakan’ın [Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız] kendi nezdinde ilk virajı olacağını, desteklemezse [Başbakan tarafından] ‘kenara yazılacak’ gibi durduğunu ifade ediyor. Bakan’a bunun bir sınav gibi olduğunu söylemenin hadlerine olmadığını ifade eden Çay,yine de durumun bu olduğunu vurguluyor.
‘Beyefendi emir verdi’
Murat ise, yapılacak bir toplantıda bunun ısrarlı bir şekilde vurgulanmasını öneriyor ve Beyefendi tarafından işin alınması için emir verdiğini aktarıyor.
İkili arasındaki 7 Şubat 2013’te geçen bir diğer konuşmada ise, özelleştirme ihalelerinin usulüne aykırı şekilde durdurulmasıyla devletin zarara uğratılması konuşuluyor. Sadece Murat olduğu öne sürülen şahsın konuşmalarının olduğu bu kayıtta, hazırdaki santrallar için bir miktar para ayrılması ve bazı firmalarla da anlaşmaya gidilmesi gerektiği söyleniyor.
İhaleyi kazanan kişiyle masaya oturulup, o işi yapmayacağının söyleneceği ama karşılığında başka bir işin teklif edebilebileceği dile getiriliyor.
‘Niye durdurdunuz’ diye sorarlar
13 Mart 2013 tarihli başka bir kayıt ise, Abdülkerim Çay ve işadamı Cengiz Aktürk olduğu iddia edilen kişiler arasında geçiyor. Çay, özelleştirmeleri durdurma talimatı verdiklerini ve sürecin durduğunu söylüyor.
Bakanlığın haber beklediğini belirten Çay, aynı yerde saydıklarından yakınıyor ve iki gün sonra ihalenin neden durdurulduğuna dair bir soru sorulursa cevap veremeyeceklerini belirtiyor.