• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

'Sansür yasası' seçim güvenliğini tehdit ediyor: Muhalefetse 'ilgisiz' ve 'rehavette'

22/06/2022 15:14

Seçim Güvenliği Platformu (SGP) ‘sansür yasası’ için “Eşitsiz propagandanın önü açılacak” dedi.

Platform muhalefet partilerinin ‘sansür yasası’ karşısındaki pasif tutumunu sert bir dille eleştirdi.


‘Muhalefetin yeterince ilgi göstermediğini’ belirten platform açıklamasında şunları kaydetti: “İncelediğimiz tutanaklardan ‘Zaten gidecekler’ diyen bir rehavetin hakim olduğu görülmüştü. Nitekim kanun teklifi elektronik oylama bile yapılmadan geçmişti. Partilerin, milletvekillerimizin bu kanun teklifini önlemek için Genel Kurul oturumlarına tam kadro katılmalarını talep ediyoruz, bekliyoruz.”

Fotoğraf: AA

AKP-MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ iddiasıyla Meclis’e gönderdiği kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmişti.

Teklifin Meclis Genel Kurulu’nda da değişmeden kabul edilmesi halinde haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve iletişim alanında hayatımız kökten değişecek.

‘Cumhurbaşkanına seçimlerde yasaksız yetkiler’

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve SODEV gibi kuruluşların da dahil olduğu platformun açıklamasında ‘sansür yasası’yla ilgili bölümler şöyle:

“‘Dezenformasyon kanunu’ teklifi tali komisyon olarak Dijital Mecralar Komisyonu’nda 1 Haziran günü görüşüldü ama toplantının raporu henüz paylaşılmadı. Esas komisyon olan Adalet Komisyonu’nda 9, 14 ve 15 Haziran’da 22 saat 59 dakika süren üç toplantıyla görüşüldü. Komisyon raporu 21 Haziran’da TBMM sayfasında paylaşıldı.

TBMM komisyonlarında 37 saat 5 dakika görüşülen teklifle ilgili partilerin şerhlerine dair birkaç haber basında yer aldı. Ancak, seçim sürecini ve özgürlüğü bu denli etkileyecek olan teklife karşı parti teşkilatlarını ve seçmeni bilgilendiren etkili bir çalışma görmedik.

Bu teklifin geleceği çok önceden belliydi. İçeriğine dair basında pek çok haber çıkmıştı. Seçim için iki önemli adımın arkasının geleceğini de biliyoruz. Üçüncü dalga düzenlemesinin bağımsız bilgi üreten kurumlara yönelik olacağını, örneğin TÜİK’e alternatif bağımsız ENAG gibi yapılara izin verilmeyeceğini önceki haberlerden öğrenmiştik.  

Seçim kurallarının bir kişi tarafından belirlendiği bir seçim düzenlemesine kuralsız, kısıtsız bir sansür ve engelleme hakkı veren bir basın düzenlemesi de eklenirse 2018 seçimlerinden daha adaletsiz bir seçimle karşı karşıya kalacağımız açıktır. Partilerin, milletvekillerimizin bu kanun teklifini önlemek için Genel Kurul oturumlarına tam kadro katılmalarını talep ediyoruz, bekliyoruz. Seçim Güvenliği Platformu olarak dezenformasyonun önünü açacak, seçimde halkın bilgilendirilmesine sınır getirecek bu düzenlemeye dair basın örgütleri ve medya emekçileri ile aynı yerde durduğumuzu belirmek istiyoruz.

Bizler sessiz bir seçim istemiyoruz, adil bir seçim, adil bir propaganda ve bilgilenme hakkının da olduğu demokratik bir seçim istiyoruz.”

Açıklamanın tamamı şöyle:

Gazeteciler ‘sansür yasası’na karşı kenetleniyor: Basın tarihimizde kara leke

Madde madde ‘sansür’ yasası: Paylaşımın her türlüsüne hapis; etiket ‘örgütlü suç’

Kategori:Medya, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde final: Galatasaray Unicaja Malaga'ya 83-67 yenildi

Basketbol Şampiyonlar Ligi finalinde İspanya temsilcisi Unicaja Malaga’ya 83-67 mağlup olan Galatasaray, organizasyonu ikinci tamamladı. 

Sait Faik Hikâye Armağanı Burçe Bahadır'ın

71’nci Sait Faik Hikâye Armağanı, ‘Şimdi Dönecek Dünya’ kitabıyla Burçe Bahadır’a verildi.

İmamoğlu: Sen de gayet iyi biliyorsun ki, ortada ne suç var ne de örgüt

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a seslenerek “Sen de gayet iyi biliyorsun ki, ortada ne suç var ne de örgüt, ne turp var ne de heybe” dedi.

Sekizinci kez alkollü yakalanan sürücünün ehliyetine 35 yıl el konuldu

Erzurum’da aracıyla sekizinci kez alkollü yakalanan O.E.’nin ehliyetine 2060’a kadar el konuldu.

Düğün salonları müzik telifi için sözleşme imzalamaya başladı

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yetkilileri, düğün salonlarında çalınan müziklerin telif haklarıyla ilgili düzenleme kapsamında salon işletmecileriyle sözleşme imzalamaya başladı.

AKP'de 'sansür yasası'na karşı çatlak sesler: Düzenleme ertelendi, bir madde çekilebilir
Analiz: Tüm çalışanları istifaya çağıran Beyonce, zamanın ruhunu yansıtıyor

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 749 gündür hapiste

YAZARLAR

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

Sırrı bey…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Feray Aytekin Doğan: Eğitimin piyasalaştırılması ve dinselleştirilmesi hattının yarattığı yıkımın son adımına hazırlık yapılıyor

Fehmi Koru: Cesur olunur ve gerçekçi adımlar atılırsa, ülke insanını rahatlatmak mümkün

Nevşin Mengü: Madem anneler günü, yavrularını kaybetmiş annelere söz vereyim

Saygı Öztürk: İmamoğlu susturulurken Öcalan'a yönetmelikte olmayan ayrıcalıklar tanındığına ilişkin haberler de şaşırtıcı

Zeynep Oral: Benim aklım fikrim, haklarını aradılar diye hapse tıkılan çocukların, gençlerin annesinde…

Mehmet Çetingüleç: Görülmemiş bir bedelliye, pardon 'soyguna' Beşiktaş hissedarları izin vermedi

Taha Akyol: PKK'nın açıklamasında 'iki farklı alanda birbirine paralel kararlar' aldığı belirtiliyor

Emre Kongar: 'En iyi' senaryoda bölünme yok, demokrasi var

Esfender Korkmaz: MB verilerinden Türkiye'ye kara para girişinin ve çıkışının kolay olduğu anlaşılıyor

Zeynep Aktaş: Hızlı nakde dönebilecek daha likit ve tematik varlıklar öne çıkan yatırım araçları

Şükran Pakkan: Toplu travma yaşanıyor, kimse kimseye 'İyi misin?' demiyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×