• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Şahika Ercümen'den 'umut dalışı': Marmara müsilajla boğuluyor

28/05/2025 14:22

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, müsilaja (deniz salyası) dikkat çekmek için tek nefesle Marmara Denizi’ne daldı.

Fotoğraflar: AA

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ‘Sudaki Yaşam Savunucusu’ olan Ercümen’in Marmara Denizi’ndeki farkındalık dalışlarına, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sarı ve Erdek Dalış Kulübü eğitmeni Osman Benli eşlik etti.


Marmara’da müsilajın üç metrelere kadar ulaştığı gözlemlenirken Ercümen ilk defa deniz salyasıyla bu kadar yakın temas kurduğunu belirtti. Ercümen şöyle konuştu:

* Çok enteresan bir dokusu var. Kaygan, sabun köpüğü gibi… Deniz salyası gibi de adlandırabiliriz belki ama ondan kurtulmak çok mümkün değil.

Şahika Ercümen'den 'umut dalışı': Marmara müsilajla boğuluyorhttps://t.co/kf6p5Fxqp6 pic.twitter.com/6dIoXQkD4W

— Diken (@DikenComTr) May 28, 2025

* Yani elimle temizlemeye çalıştıkça onlar daha çok ve tekrar bir araya geliyor sanki yok etmesi mümkün olmayan bir organizma gibi suyun içinde ve tüm canlılığın üzerini kaplamış durumda. Suyun altı ve denizlerimiz can çekişiyor ve boğuluyor aslında.

* Umarım çok acil bir şekilde eylem planlarını uygulayıp denizimizi kurtarabiliriz.

* Gerçekten denizler şu anda boğuluyor, nefes alamıyor. Buna bire bir şahit oldum. Son yıllarda hep atıklara maruz kalıyordum ya da suyun altında karşılaşıyordum.

* Artık bunun da ötesine geçerek denizler nefes alamadığını resmen haykırıyor ve müsilaj şeklinde bize bir mesaj vermeye çalışıyor. Suyun yüzeyinde gördüğünüz müsilaj bunun sadece bir kısmı.

* Bu sadece görüntü olarak değil, tüm deniz canlarının da üzeri sarılmış, onların tüm yaşam fonksiyonlarını da bastırmış durumda. Böyle giderse denizler bundan sonra işlevini yerine getiremeyecek, bunun da turizme, ekonomiye zararları olacak. Bu sadece yönetimlerin çözebileceği bir konu değil.

‘Marmara Deniz’inin altı örülmüş durumda’

Sarı da müsilajın üç temel tetikleyicisi olduğunu belirterek şunları söyledi:

* 45 günde bütün Marmara’ya yayıldı. Yüzeyden itibaren 30 metre derinliğe kadar örümcek ağı gibi Marmara Denizi’nin altı örülmüş durumda.

* Deniz yüzeyi sıcaklıkları artıyor. Şu anda Marmara Denizi’nin sıcaklığı 40 yıllık ortalamadan 3 derece daha yüksek. Marmara Denizi’ni kirletiyoruz.

* Marmara Denizi’nin çevresindeki yedi ilde 25 milyondan fazla insan yaşıyor ve bunların atıklarının en iyi ihtimalle yarısını arıtıyoruz. İki kişinin atığının birini arıtmıyoruz, biri hiç arıtmadan denize gidiyor.

* Türkiye’nin yarısından fazlasına hizmet sunan bir sanayiyi getirip Marmara Denizi’nin çevresine kümelendirmişiz. Onların atıklarının yine en iyi olasılıkla yüzde 30’unu arıtıyoruz, yüzde 70’i hiç arıtmadan denize gidiyor.

* Tarımsal zehirleri ve diğer atıkları, kıyı tahriplerini, yanlış balıkçılık yönetimini bunları daha saymadık bile. Tüm bunlar ikinci tetikleyici faktör olarak Marmara Denizi’nde müsilajın nedeni oluyor.

Marmara ‘komada’

Uluslararası Serbest Dalış Turnuvası: Şahika Ercümen üç altın madalya kazandı

Müsilaj Marmara’dan Saros Körfezi’ne ulaştı: Deniz çayırları tehlikede

Prof. Sarı: Yüzeyde görmüyoruz ama müsilaj bitmedi

Kategori:Sürdürülebilirlik, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Özgür Özel'den boykot listesi: Nusret, TGRT, Doğuş Medya…

CHP Genel Başkanı Özgür Özel boykot listesini yineledi: “TGRT var ya adeta CHP’ye sövmeye ant içmiş durumda. Bunlar parayı İhlas markasından kazanıyor. Ürünlerini almıyoruz.”

Fed faiz oranını sabit tuttu

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu.

KRT TV çalışanları Beşiktaş'ta eylem yaptı

KRT TV çalışanları, direnişlerinin 15’inci gününde Beşiktaş Meydanı’nda eylem yaptı.

Beşte beş: Filenin Sultanları, Dominik Cumhuriyeti'ni 3-0 yendi

2025 Kadınlar FIVB Milletler Ligi’nin (VNL) İstanbul’da düzenlenen ikinci haftasında Türkiye, Dominik Cumhuriyeti’ni 3-0 mağlup etti.

AA: MASAK raporuna göre İmamoğlu yedi aklama suçunun faili

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) odaklı yolsuzluk soruşturması kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) raporu hazırlandı.

İstanbul Barosu davası | Kaboğlu'na göre dosya niyet okuma ve delil üretme gayretkeşliği
İBB, KİPTAŞ projesinde usülsüzlük iddiasını yalanladı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 787 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Şeref Oğuz: Bazı yatırımlar altyapı getirir, bazılarıysa bağımlılık… 

Güldem Atabay: Molla rejimi Hürmüz Boğazı'nı geçişlere kapatır mı?

Erdal Sağlam: İş insanları artık 'İktidarın kişisel siyasi kaygılarla ekonomiyi ateşe atabildiğini' konuşmaya başladı

Elif Çakır: İsrail'in nihai hedefinin Türkiye olduğuna referans verilen isimlerden biri de Abdullah Öcalan

Zeynep Aktaş: Son beş yılda 35 fonun getirisi dolar bazında yüzde 100'ün üzerinde

Fatih Yaşlı: Savaşın iç politikaya tahvilindeki anahtar kavramsa 'iç cephe'

Esfender Korkmaz: Türkiye'de eğitim iki nedenle bozuldu

Mustafa Mutlu: Zafer Partililer bu kararı 'halay' çekerek kutladı

Yasin Aktay: Netanyahu İran'a karşı hızlı bir zafer umdu

Mehmet Y. Yılmaz: Saral, cumhurbaşkanına 'Sultanım' diye hitap ederken bir gerçeği ifade ediyor

Barış Pehlivan: Hakan Fidan'ın İran'ın nükleer programına kafa yorması dışişleri bakanı olmasıyla başlamadı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×