Şırnak’ta 13 askerin hayatını kaybettiği helikopterde engel tanıma sisteminin bulunmadığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: DHA
Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre çoğu Kara Kuvvetleri’ne ait 172 helikoptere engel tanıma ve uyarı sistemi takılması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) 2010’da proje başlattı, ancak proje bir türlü tamamlanamadı.
30 Mart’ta yeniden güncellenen projenin imza aşamasında olduğu, projenin tamamlanamamasının gerekçesinin ise helikopterlere ek ağırlık getirmesi ve verimli görülmemesi.
Helikopterler için en büyük tehlikeyi, yüksek gerilim hatları oluşturuyor. Engel tanıma sistemleri, uçuş yapılan arazi üzerindeki gerilim hatlarını fark edip pilotları hem görsel hem de sesli olarak uyarıyor.
ABD ordusundaki helikopterlerde bu sistem bulunuyor.