Merkezi Toronto’da bulunan ifade özgürlüğüyle ilgili 88 kuruluşun üye olduğu IFEX, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yeni internet yasasını veto etme çağrısında bulundu.
5 Şubat 2014 tarihinde Türkiye parlamentosundan geçen 5651 sayılı düzenlemenin internete ulaşıma kısıtlamalara dikkat çekilen bildiride, “Hâlâ çok geç değil. Sizi anayasal hakkınızı kullanarak bu yasayı tekrar görüşülmek üzere meclise iade etmeye çağırıyoruz” denildi.
‘Orwellvari bir kabus’
Çağrının tam metni şöyle:
“Sayın Cumhurbaşkanı Gül,
IFEX, ifade özgürlüğünü savunan 88 kuruluşun oluşturduğu uluslararası bir ağdır. Bu uluslararası ağ, Türkiye’de internet yasasıyla ilgili son gelişmelerle ilgili derin bir endişe duyuyor.
5 Şubat 2014 tarihinde Türkiye Parlamentos’undan geçen 5651 sayılı düzenleme, internete ulaşıma ve özel yaşamın gizliliğine karşı getirdiği kısıtlamalarla uluslararası toplumun tepkilerini çekti. Bunu değiştirmek için henüz çok geç değil.
IFEX sizi anayasal hakkınızı kullanarak bu yasayı tekrar görüşülmek üzere meclise iade etmeye çağırıyor.
Yasada öngörülen değişiklik, hükümetin internet üstündeki kontrolünü yoğun bir şekilde artırmayı hedefliyor. Daha önce de uluslararası tepkileri çekmiş mevcut yasadaki bu değişiklikler, hükümetin internet kullanıcılarının bilgilerine sınırsız olarak erişimini ve yetkililerin istenmeyen içerikleri keyfi biçimde engellemesini kolaylaştıracaktır.
Türkiye’deki IFEX üyeleri, bu değişikliklerin TC Anayasası’nın düşünce, ifade, bilgilenme ve bilgilendirme özgürlüklerini güvence altına alan 25, 26 ve 27’nci maddelerini ihlal ettiğinin altını çiziyor. Dünyanın her tarafındaki IFEX üyesi kurumlar 5651 sayılı yasadaki değişikliğin ifade özgürlüğüne getirdiği tehditlere dikkat çekiyor (RSF/Sınır Tanımayan Haberciler, HRW/İnsan Hakları İzleme Örgütü, IPS/Uluslararası Yayıncılar, Bianet/Bağımsız İletişim Ağı).
Bu yasal değişiklik, internet uzmanı hukukçu Yaman Akdeniz tarafından, gerek haber siteleri gerekse ifade özgürlüğü ve bireysel verilerin gizliliği üstünde yarattığı baskıyla ‘Orwellvari bir Kabus’’ olarak nitelendiriliyor.”
IFEX nedir?
IFEX, ifade özgürlüğüyle ilgili uluslararası ve ulusal 88 kuruluşun üyesi olduğu bir üst örgüt. Merkezi Toronto’da. IFEX’in üyeleri arasında dünyanın dört köşesinden basın, yayın, gazeteci, yazar ve yayıncı örgütleri olduğu gibi; HRW (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Uluslararası PEN (Dünya Yazarlar Birliği), IPA (Uluslararası Yayıncılar Birliği), CPJ (Gazetecileri Koruma Komitesi), RSF (Sınır Tanımayan Gazeteciler), Article 19 (19. Madde), Freedom House (Özgürlük Evi) gibi tanınmış uluslararası örgütlerin tamamı yer alıyor.