• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

PKK'yi terör örgütleri listesinden şimdi çıkartmak fırsatçılıktır

16/08/2014 08:20

FrederikeFREDERIKE GEERDINK

f.geerdink@gmail.com

ABD’nin IŞİD’in gücünü ilk başta çok hafife aldığı ve IŞİD Haziran başında ülkede ilerlemeye başlayınca kaçıp giden Irak ordusunun gücünü de gözünde fazla büyüttüğü giderek daha açıkça görülüyor.


IŞİD faaliyet alanını, bir zamanlar ABD tarafından Irak ordusuna dağıtılan silah ve askeri teçhizatı ele geçirerek ciddi biçimde genişletti. Kürdistan bölgesinde kazanımlar elde etmeye başlayan IŞİD’e karşı savaşmak, gelişmiş silahlara sahip olmayan peşmerge güçleri için daha da güç hale geldi.

Ne zaman ki PKK ve YPG peşmergeye yardım etmeye geldi, IŞİD’e karşı verilen Kürt mücadelesi o zaman başarılı olmaya başladı. ABD’nin IŞID hedeflerine düzenlediği hava saldırıları da bu duruma yardımcı oldu.

PKK terör örgütü dışında her şeye benziyor

ezidi5

PKK (ve YPG) aslında terör örgütü dışında her şeye benziyor. IŞİD’e karşı savaşıyorlar, sivillere karşı değil. Sınırlarını genişletmek veya toprak kazanmak için saldırmıyorlar; sadece tarihsel olarak Kürtlere ait gördükleri toprakları korumaya çabalıyorlar.

Yaşadıkları Sincar kenti IŞİD’in eline geçmek üzereyken sığındıkları Sincar Dağı’nda aç ve susuz kalan Ezidilerin yardımına da sadece PKK ve YPG koştu. Ezidilerin kaçabilmesi için koridorlar hazırladılar. Ne yazık ki, birçoğu halen dağda. Çaresizlikleri de her dakika biraz daha artıyor.

Rojava’da ‘örnek’ bir demokrasi kuruldu

PKK ve YPG kontrol ettikleri her yerde kendi demokratik ilkelerini yürürlüğe geçiriyor. Bunun en yakın örneği, Kürtlerin ‘Rojava‘ (Batı Kürdistan) diye andığı Suriye Kürdistanı’nda görüldü.

Bazıları Hıristiyan azınlıkların haklarını da koruyan sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yönetimler oluşturdu; bölgede konuşulan bütün dillerin iletişim aracı olarak kullanılmaya devam edilmesini destekledi.

Kadınların toplumdaki rollerini dikkate alıyorlar. Ayrıca YPG artık çocuk askerlerin görev almayacağını vaat etmekle kalmayıp 18 yaşından küçük bütün savaşçıların ellerinden silahlarını aldı.

irak pesmerge3

Türkiye’de de siyasi sistemin sağladığı kıt imkanlara rağmen PKK, Kuzey Kürdistan yani Bakur dedikleri coğrafyada demokrasiyi hayata geçiriyor. 2013 senesinde hükümetle başlattıkları barış süreci de, amaçlarına ulaşmalarına yardımcı oluyor.

BDP’nin iktidarda olduğu yerel yönetimlerde, yerel halkın sesini duyurabilmesi için meclisler kuruyorlar. Her BDP belediyesinde bir kadın, bir erkek olmak üzere iki başkan bulunuyor. BDP sadece Kürtlerin değil, Ermeniler, Aleviler, Süryaniler gibi azınlıkların ve hatta eşcinsellerin ve ateistlerin de haklarını gözetiyor.

Irak’taki Kürt bölgesi, yani Başur veya Güney Kürdistan ise daha farklı bir siyasi geçmişe sahip; PKK ve YPG’yle sürekli zıt düşüyor. Fakat orada da azınlıklar ciddiye alınıyor. Irak’taki Hıristiyanların kaçıp sığındıkları tek bölge burası.

11 Eylül sonrası listeye girdi

irak pesmerge

PKK, terör örgütleri listesine 11 Eylül’deki El Kaide saldırılarından sonra alındı. ABD ve Avrupa’nın ‘terörle savaş’ için Türkiye’ye ihtiyacı vardı ve PKK’yi terör örgütü ilan etmek Türkiye hükümetini memnun etmenin en iyi yoluydu.

Böyle yaparak Kürtlerin demokrasi ve insan hakları için verdikleri savaşı büyük ölçüde baltalamış oldular. Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada Kürt meselesi, insan hakları yerine bir terör meselesi olarak görülmeye başlandı.

PKK hiçbir zaman bir terör örgütü olarak sınıflandırılmamalıydı. Ve şimdi bu listeden çıkartılması lazım; fakat terörle mücadele için Kürtlerin yardımına ihtiyaç duyulduğu için değil, esasında bir terör örgütü olmadığı için.

PKK, son derece anti-demokratik bir Türkiye’de 1978 senesinde kurulduğundan bu yana siyasi bir partiydi.

Fırsatçı gerekçeler için değil, kim oldukları, ne başardıkları ve neyi başarabilecekleri için desteğe ihtiyaçları var. Kürtlerin aslında neyin savaşını verdiği Irak ve Suriye’deki gidişat sayesinde tüm dünya tarafından görülebilse ve üzerlerindeki terör etiketi çıkartılsa çok iyi olacak.

Ama aynı zamanda çok da geç kalınmış olacak.

Kategori:Agora

Tüm yazılar: Frederike Geerdink

SON HABERLER

MobLand'e ikinci sezon onayı

ABD’li dizi ve film platformu Paramount+, yönetmenler Guy Ritchie ve Anthony Byrne’ün gangster dizisi MobLand’e ikinci sezon onayı verildiğini duyurdu.

Türkiye'de mantar üretimi 30 yılda 10 katına çıktı

Türkiye’de 1995’te 7 bin 785 ton olan mantar üretimi geçen yıl 75 bin 340 tona çıktı.

İlk Avrupa ülkesi: İrlanda, İsrail'in Filistin'de işgal ettiği bölgelerle ticareti yasaklayacak

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Harris ülkesinin, İsrail’in Filistin’de işgal ettiği bölgelerle ticareti yasaklayan yasayı kabineye sunan ilk Avrupa ülkesi olacağını açıkladı.

AKOM İstanbul'u uyardı: Kavurucu sıcaklar geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AKOM), kentte kavurucu sıcaklıklar bekliyor.

Fransa Müzik Festivali'nde 145 kadına şırınga saldırısı

Fransa’da hafta sonu düzenlenen Müzik Festivali’nde 145 kadına şırıngayla yabancı bir maddenin enjekte edildiği bildirildi.

Hakkımda Frederike Geerdink

Hollandalı gazeteci. 25 yıldır meslekte. 15 yıl Hollanda’da çalıştıktan sonra 2006’da Türkiye’ye yerleşti. Özellikle Kürt sorunu, insan hakları, azınlıklar ve kadın meseleleri üzerine yazıyor. Ağustos 2012’den bu yana Diyarbakır’da yaşıyor. www.kurdismatters.com ve www.journalistinturkey.com adlı blogları var. Başta Hollanda ulusal haber ajansı olmak üzere birçok mecraya haber ve yazı yazıyor.
Uludere katliamını irdelediği kitabı ‘De jongens zijn dood’ adıyla Hollanda’da yayınlandı.
Not: Kendisi ayrıca Amberin Zaman’ı ‘utandıran’ gazetecidir.

Özdil'i bugün savunmazsak ne zaman savunacağız!
Mahçupyan ve 'tarihsel çirkinliğin bir parçası olmak'

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 793 gündür hapiste

YAZARLAR

Kemal Kılıçdaroğlu: Var olmadan var olamamak

Arda Ekşigil

Bihter Ziyagil'in 15'inci ölüm yıldönümü ve Aşk-ı Memnu efsanesi

Meşerret Şerbetçi

Sessiz çöküş: Anoreksiya nervoza

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

İlke mi, kural mı?

Mustafa Dağıstanlı

Bir Kürt feminist Halide Dündar'ın hikâyesi

Murat Sevinç

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

GÜNÜN 11’İ

Şeref Oğuz: Yapay zekayı kavram fetişine dönüştürdük

Akif Beki: Uluslararası sistemin sorun çözme yeteneğinin körelmesi, bana da korkunç geliyor

Fikret Başkaya: Sanıldığı gibi savaşlar büyük idealler uğruna yapılmaz… 

Ferdi Akarsu: ABD öncülüğünde 'yeni' bir sistemin ayak sesleri

Esfender Korkmaz: Demokrasilerde refah talebi artar

Necmettin Batırel: Türkiye bütün askeri tedbirleri aldı

Hande Fırat: Son saldırının sırrı için Erdoğan-Trump görüşmelerinin perde arkasına bakacağız

Arif Kızılyalın: İmamoğlu yok, olimpiyatın yerel ayağı yok!

Nevşin Mengü: Haysiyet mücadelesi veriyoruz

Ayça Söylemez: 'Zincirleme' suç görülen faaliyetlerinin başında basın açıklamaları yer alıyor

Tolga Şardan: Mersin Adliyesi'nde neler oluyor?

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×