Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’nda yer alan İstanbul deprem senaryosunda, ‘can kaybının en fazla 30 bin olacağı’ belirtildi.
Plan, fiziki koşullara göre ilaveler yapılması amacıyla 81 ilin valiliklerine gönderildi.
HaberTurk’ten Sultan Uçar’ın haberine göre, AFAD’ın planında İstanbul için büyüklük ve yerlerin değiştirildiği 15 ayrı deprem senaryosu yer aldı. Olası kayıp tahminlerinin de güncellendiği plan, olası bir depremde İstanbul’daki kayıpları şöyle sıraladı:
– 10 bin ile 30 bin arasında can kaybı
– 20 bin ile 60 bin arasında hastanede tedavi
– 50 bin ile 140 bin arasında hafif yaralı.
Depremin maliyeti: 100 milyar TL
Hasarlı bina sayılarına da yer verilen rapora göre, deprem senaryosunda İstanbul’daki binaların en az 2 bin 500, en çok da 10 bininin çok ağır hasar alacağı ifade edildi.
Ağır hasarlı binaların da 34 bine kadar çıkacağının vurgulandığı planda, depremin maliyetinin 80-100 milyar TL arasında olacağı tahmin edildi.
Hesaplamada 17 Ağustos 1999 depreminde yaşanan kayıpların dikkate alındı ve yeni önlemler belirlendi. Bu bağlamda Mezarlıklar Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekipler aracılığıyla, definden önce her cesetten DNA örneği alınıp fotoğraflarının çekilmesi zorunluluğu getirildi.
7.5 şiddetindeki 17 Ağustos depreminde 17 binden fazla kişi ölmüş, en az 23 bin kişi yaralanmıştı.
Dikkat çekici sivil itaatsizlik uyarıları
Türkiye Afet Müdahale Planı’nın dikkat çekici başlıklarından biri de ‘Sivil İtaatsizlik‘ bölümü. Genel asayiş vakalarına işaret edilen bu bölümde, “depremin etki bölgesinde kalan bölgelerde, resmi kurumlara karşı çeşitli ayaklanmaların oluşabileceği” uyarısı yapıldı.
‘Terörist saldırı’ ihtimali de es geçilmeyen planda şu ifadelere yer verildi; “Muhtemel otorite boşluğu, terörist grupları cesaretlendirebilir. Çeşitli bölgelerde bombalı eylemler yaşanabilir. Psikolojik olarak etkilenecek bazı kişi ve gruplar, kamu otoritesini temsil eden kamu birimlerine ve görevlilerine saldırı ve tacizlerde bulunabilir. Kurtarma ekipleri bu saldırılardan etkilenebilir. Yapılan işler sabote edilebilir.”
Haberden sayılmadı
‘Depremde 30 bin İstanbullu ölebilir’ denilen resmi raporun dün gün boyunca hiçbir yankı yaratmaması dikkat çekti. Televizyon kanalları raporu haberleştirme gereği bile duymadı. Bugünkü gazetelerin de raporun es geçtiği görüldü.