Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı’nın (EFSA) palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha kanserojen olduğunu açıklamasının ardından Nutella’nın üreticisi Ferrero’dan yanıt gecikmedi: “Nutella kesinlikle kanserojen madde içermiyor.”

Fotoğraf: Reuters
EFSA’nın araştırmasında, 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha fazla kanserojen madde taşıdığı için tehlikeli olduğu ortaya konmuştu. Raporun ardından İtalya’daki marketlerin palmiye yağı içeren Nutella kavanozlarını raflarından kaldırmaya başladığı yönünde haber gelmişti.
‘EFSA’nın açıklamaları Nutella’ya yönelik değildir’
Hürriyet’te yer alan habere göre Ferrero, iddia ve haberin gerçeği yansıtmadığını belirtti: “Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte ve EFSA’nın açıklamaları Nutella’ya yönelik değildir. Ayrıca Nutella hiçbir ülkede raflardan indirilmemiştir.”
EFSA’nın raporunda, çok sayıda gıda ürününe yönelik analizlerin yer aldığını vurgulayan Ferrero’nun açıklamasında “Kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili olduğunu da bildirmiştir” dedi.
‘Palmiye yağının kullanılmaması Nutella’nın tadını değiştirir’
Ürünün niteliğinde ve tadında değişilik yaratacağı gerekçesiyle ‘Nutella’ isimli çikolata ve fındık ezmesi ürününde palmiye yağını kullanmaktan vazgeçmeyeceğini bildiren şirket, Nutella’nın İtalya başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın dört bir yanında satışlarına düzenli olarak devam ettiğini de duyurdu.
Nutella’nın İtalya’daki satışlarının geçen yılın ağustos ayına kadar olanki son bir yıllık sürede yüzde 3 düştüğü söylenirken şirkete göre satışlar daha sonra yüzde dört arttı. Nutella’nın dünya genelindeki satışlarının ise etkilenmediği ve yıllık yüzde beş ila altı artmaya devam ettiği kaydedildi.