NATO, ilk kez Türkiye’yi demokrasi ve insan hakları alanında eleştiren bir raporu kabul etti. Denge denetim yoksunluğuna dikkat çekilen raporda siyasi kutuplaşmanın arttığına işaret edildi.

Fotoğraf: Reuters
Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre geçen hafta NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Güvenliğin Sivil Boyutu Komisyonu’nda kabul edilen raporda Türkiye’nin ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House tarafından ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisindeki tek NATO üyesi ülke olduğu bilgisine yer verildi.
‘Darbe girişimi vahşi’
‘Vahşi’ diye nitelenen darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen gözaltı ve ihraçların eleştirildiği raporda şu ifadeler kullanıldı: “Darbe girişiminin ardından iki yıl boyunca Türkiye’de olağanüstü hal devam etti. Hükümet, tehdidin ciddiyeti değerlendirildiğinde OHAL’in gerekli olduğu ve bu sürede orantılılık ve zorunluluk ilkelerine uyulduğunu belirtti. Fakat bu görüş ne Türkiye’de ne de Batı’da Erdoğan’ı eleştirenler tarafından paylaşılıyor.”
‘Erdoğan gücünü artırdı’
Geçen yıl 16 Nisan’daki referanduma kabul edilen yeni yönetim sisteminin ‘süper başkanlık’ diye nitelendiği raporda, bu durumun siyasi kutuplaşmayı artırdığı görüşüne yer verildi: “Anayasa değişiklikleri, ABD tarzı başkanlık sistemi getirmek üzerine tasarlandı. Ancak pratikte Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı sistemi, ABD’de olduğu gibi denge denetim unsurlarını barındırmamaktadır. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Meclis’i feshetme hakkına sahiptir ve yargı üzerindeki gücünü arttırmıştır.”
Raporda Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç ve Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutukluluğu hatırlatılırken bazı yayın organlarının hükümete yakınlığına da yer verildi.