Mustafa Balbay: Birincisinde cerrah titizliği, ikincisindeyse buldozer temizliği!

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Zaman zaman vurguladığımız çifte standardın saklanamaz düzeyde uygulandığı günlerden geçiyoruz.

Gündemde fon vurgunundan Bakırköy Belediyesi’ne kadar iki uç konu var. Birincisi iktidarın icraatının bir sonucu, ikincisi yerel yönetimlerde tam iki yıl önce başlayan silkeleme operasyonlarının son halkası.

Birincisinde cerrah titizliği!

Ne güzel tanımlama! Elbette haklıyı haksızdan, mağdur olanı mağdur edenden ayırmak gerek. Bunu yaparken ekonominin de zarar görmemesini sağlamak gerek! Dayandırılan gerekçe bu.

İkincisinde ise buldozer temizliği!

Önüne geleni kürü! Eğer bir şüphe varsa kapsama alanındaki herkesi gözaltına al, tutukla. Hiçbir şey yoksa bile tutuklananların ifadelerinden bir şeyler çıkar!

Geçen hafta boyunca bu ikili gerçeği çok net yaşadık!

Fon vurgununu şu noktada tutmak için çok titiz çalışıyorlar:

Mağdur olanlar var, onlara paralarını ödeyelim, bu tartışmayı bitirelim.

Ya bu vurgunun sorumluları, hazırlayanları, göz yumanları, önayak olanları, gerekli izinleri verenleri? Bütün bunları yapmak örgütlü suçlara girmiyor mu?

Onlara en ağır ceza şu:

Cumhurbaşkanımızı çok üzdünüz. Bunun bedelini ödeyeceksiniz!

Bedelin ne olduğunu kamuoyu bilmiyor ama iktidarın iç icraatında bir karşılığı olduğu kesin.

Böylesi feci olayların ortaya çıktığı andan sonra yapılması gerekenler yapılmadığı için daha ciddi sorunlar ortaya çıkar!

Tam da bunu yaşıyoruz. 17 Eylül günü saklanamaz noktaya gelip patlayan fon vurgunu Türkiye’nin finans yapısının dışa açık yapısı gereği konunun küresel aktörleri tarafından da dikkatle izlendi. İktidarın atacağı adımlar gözlendi. Tam bir ay sonra ekimin üçüncü haftası şu açıklama yapıldı:

Türkiye’yi bir alt lige düşürebiliriz! Hazirana kadar süre veriyoruz!

Yani gelişmekte olan ülkeler sınıfından sınırdaki riskli ülkeler arasına koyabiliriz!

Bunun iki nedeni vardı:

1- Büyük vurgun, kriz.

2- Bunu çözmek için umut verici bir yol haritasının olmaması!

Yazının başında vurguladığımız ikili hukuk, fon vurgununun içinde de uygulanıyor. Hatta fon vurgununda üçlü hukuk var:

1- “Yakalanırsanız sizi tanımıyoruz” muamelesi görecek kişiler. Şirket yöneticileri, onların uzmanları, kamudaki bazı eski yöneticiler vb.

2- Hiçbir şekilde dokunulmayacak kişiler.

3- Kamuoyunu da tatmin edecek şekilde dokunulacak ama arkası çok güçlüyse geri atım atılacak kişiler.

Bu üç şıkkın da kendi içinde bölümleri var!

Mustafa Balbay’ın yazısı