Bakın 2020 yılında uyuşturucu ile mücadele için 1 milyar 840 milyon Türk Lirası, 2022 yılında 2 milyar 340 milyon Türk Lirası, 2023 yılında ise uyuşturucu ile mücadele için 4 milyar 264 milyon Türk Lirası harcama yapılmış. Buradaki artış yüzde 82.
Avrupa Birliği sınırları içerisinde yakalanan 2021 yılı eroin miktarı 9.5 ton gerçeklemiş aynı yıl ülkemizde yakalanan eroin miktarı 25.5 ton oldu. Bunun en büyük nedenlerinden birisi Balkan rotasında kilit noktada olmamız.
Afganistan’dan başlayarak İran, Türkiye ve Balkan ülkeleri üzerinden Orta ve Batı Avrupa’ya ulaşıyor bu güzergâh. Batı ve Orta Avrupa’daki eroinin yüzde 70’inden fazlasının Balkan rotası üzerinden giriş yaptığı değerlendiriliyor.
Afganistan Taliban yönetiminde olmasına rağmen 2022 yılında haşhaş ekim alanı bir önceki yıla göre yüzde 32 artış göstererek 233 bin hektara ulaşmış.
Sözde Taliban uyuşturucuya karşı bir örgüt. Zaten Amerika uyuşturucudan elde edilecek geliri garanti altına almasa Afganistan’dan da çekilmezdi. Bu apayrı bir yazı konusu.
2011-2021 döneminde Avrupa’da uyuşturucu yakalamalarında en fazla artış yüzde 416 ile kokain yakalamalarında gerçekleşmiş. Belçika’nın Anvers Limanı’nda yakalanan kokain miktarı 110 ton.
Dünya genelinde 2010-2020 yıllar arasında yakalama miktarı artan diğer zehir ise metamfetamin olmuş. 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16 artış ile 375 ton metamfetamin ele geçirilmiş.