Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast’ın ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan yargılandığı davada hayati öneme sahip olabilecek bilgilerin yer aldığı belgelerin devlet sırrı olup olmadığı Genelkurmay’a sorulacak.
Mahkemenin elinde ama taraflara verilmiyor
MİT’in daha önce TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderdiği belgeler, ardından mahkemeye ulaştırılmış ancak devlet sırrı olup olmadığı MİT tarafındn açıklanmadığı için davanın taraflarına verilememişti.
MİT’in net yanıtı yok
İstanbul 2’inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, ‘gizli’ ve ‘çok gizli’ yazılı belgelerin ‘devlet sırrı’ niteliğinde olup olmadığının MİT’e sormuş, MİT’ten gelen yazılı metinde devlet sırrı olup olmadığı konusunda net bir cevap verilmemişti.
Mahkeme ikinci defa aynı soruyu sorunca bu defa MİT’ten ‘Belgelerin iddia niteliğindeki hususları içermesi nedeniyle devlet sırrı niteliğinde olup olmadıklarına ilişkin görüş bildirilmesinin mümkün olmadığı’ yanıtı gelmişti.
Mahkeme bunun üzerine MİT’e yeni bir yazı daha yazarak, “Söz konusu CD içeriğinin devlet sırrı niteliğinde olup olmadığının açık ve net olarak bildirilmesi, kendilerince bildirilemiyorsa bildirebilecek yetkili mercinin belirtilmesini” talep etmişti.
‘O zaman Genelkurmay’a sorun’
Bugün görülen duruşmada MİT’ten yeni bir yazı geldi ve mahkemeye belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay’a sorulması istendi. Mahkeme de bunun üzerine ara kararında bu tavsiyeye uyma kararı aldı.
Avukatın itirazı var
Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu Genelkurmay’a sorulmasına karşı çıktı. Bakırcıoğlu şöyle konuştu: “MİT tarafından TBMM’ye gönderilen belgelerin tarafımıza da verilmesi gerekir. Bu, cinayeti işleyen örgütün yöneticilerinin araştırılması için zorunludur. Biz belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay’a sorulması gerektiğini düşünmüyoruz.”