AKP’nin ittifak ortağı MHP’nin ekonomi kurmayı Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tartışmalı büyüme verilerinin ekonomideki gerçek durumu yansıtmadığını ve Türkiye ekonomisinde slumpflasyonun (enflasyon içinde küçülme) başladığını söyledi.

Meclis’te emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önergeye destek verilmesini sağladığı gerekçesiyle MHP grup başkanvekilliği görevinden alınan Erhan Usta, Twitter’dan bir teknik analiz paylaştı. Usta, TÜİK’in açıkladığı veriler üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın durgunluk yaşanmadığı yönündeki beyanının gerçeği yansıtmadığını ve işin aslının başka olduğunu söyledi.
TÜİK’in yüzde 1,6 büyüme açıkladığı bültende, takvim ve mevsim arındırılmış verilere göre ekonominin çeyrekten çeyreğe yüzde 1,1 küçüldüğünü ilan ettiğine dikkat çeken Usta, aynı rakamlar ABD ve Hollanda istatistik kurumları tarafından açıklanması halinde ortaya çıkacak durumun karşılaştırmalı örneklerle teknik analizini yaptı.
Usta şu yargıya vardı: “TÜİK, bu verileri Hollanda İstatistik Ofisi’ne gönderse ve bülteni onlar hazırlasa; manşette, takvim ve mevsim arındırılmış verilere göre ekonominin çeyrekten çeyreğe yüzde 1.1 oranında küçüldüğü göz önünde bulundurarak ‘2018 üçüncü çeyrekte ekonomi küçüldü’ yazardı.

TÜİK, bu verileri ABD İstatistik Ofisi’ne gönderse; manşette ‘Reel GSYH 2018 üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,3 azaldı’ yazacaktı. Çünkü ABD, son çeyrekte görülen ivme ile bir çeyrek değil de bir yıl geçirilmiş olsa varsayımıyla büyümeyi yıllıklandırarak yayınlıyor.”
Ekonomide üçüncü çeyrekte yaşanan küçülmenin dördüncü çeyrekte de devam edeceğini vurgulayan Usta şu nihai değerlendirmeyi yapıyor: “Bunun adı resesyon yani durgunluktur. Resesyon yüzde 20-25 bandında bir enflasyon ortamında gerçekleştiğinden içinde bulunduğumuz durum slumpflasyondur yani enflasyon içinde küçülmedir.”
Slumpflasyon: Enflasyon içinde küçülme durumu. ‘Durgunluk içinde enflasyon’ olarak tanımlanan stagflasyon durumunun da bir ileri aşaması.