EFE SÖNMEZ
Eski vekil Meral Akşener’in kuracağı partiye katılmak için MHP’den bugüne kadar en az 3 bin 470 kişi istifa etti.
Akşener’in parti kurma kararı almasına giden süreç, MHP genel merkezine muhalif kanadın 19 Haziran 2016’da düzenlediği tüzük kongresinin mahkeme kararıyla 20 Haziran 2017’de kesin olarak hükümsüz sayılmasıyla başladı.
Aslında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye parti içinde muhalif bir kesim her zaman vardı. Parti başkanlığı seçiminde Bahçeli’ye rakip olan eski Trabzon milletvekili Koray Aydın’ın ‘içeride’ bir hareket yaratması da bunun en büyük göstergesi kabul ediliyordu.
Mahkemeyle kurultayları geçersiz sayılan, partiden de ihraç edilen vekillerse çareyi yeni bir oluşumda buldu.
Akşener’in liderliğini yaptığı yeni partinin ekibinde, MHP’nin ağır toplarından Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu ve Koray Aydın da yer alıyor.
Akşener, referandumda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına destek veren Bahçeli’ye zıt olarak parlamenter sistem taraftarı. Partisinin de ‘milli merkez’ çizgide ‘milliyetçi muhafazakar’ ve ‘Atatürkçü’ olacağını söylüyor.
Ülkücülerin iktidar hasreti
Özellikle yeni partinin kurulacağının netleşmesinin ardından, geçen ağustostan bu yana MHP’den kopuşlar da başladı.
İstifa edenlerin arasında bulunan dikkate değer isimlerin ihraç talebiyle disipline sevk edilmiş olması da dikkati çekiyor. Bunda, genel merkezin özellikle son dönemde AKP’ye yakınlaşmasından rahatsız olanların sayısının fazlalığı da önemli etken.
İşte tüm bu sebeplerle birlikte ülkücülerin çektikleri iktidar hasreti, değişimin öncüsü olarak gördükleri Akşener’i Bahçeli’ye tercih etmelerine neden oluyor.
Binlerce kişi ‘Elveda’ dedi
Diken’in ajans haberlerinden derlediği bilgilere göre şimdiye dek MHP’den en az 3 bin 470 kişi istifa ederek Akşener’in partisine katıldığını duyurdu.
Yurdun birçok kentinde istifa edenlerin arasında eski vekil, eski il başkanları ve belediye meclis üyeleri var.
Şimdiye dek istifa haberleri Kocaeli, Afyonkarahisar, Eskişehir, Isparta, Çanakkale, Manisa, Balıkesir, Bolu, Mersin, İstanbul, Düzce, Denizli ve Aydın’dan geldi.
İstifaların batı kentlerinden olması dikkati çekiyor. Milliyetçi siyasetin simgesi olan MHP’nin ‘Sivas’ın doğusu’ndan, diğer deyişle Kürtlerden ilgi görmediği için buralarda kurduğu teşkilatlar yeterince üye toplayamıyor.
Partinin doğudaki en gözde kenti, hatırı sayılı Türk nüfusun olduğu Iğdır. Ancak Iğdır’dan seçilen Sinan Oğan da parti kararıyla ihraç edilmişti.
MHP istifaları önemsemiyor
Peki, tüm bu istifalara genel merkezin tepkisi ne oluyor?
MHP’den ilk tepki, Gölcük ilçe başkanlığından 410 kişinin istifasını açıklamasının ardından geldi. Bu, partiden ‘ilk büyük kopuş’ olarak da tarihe geçti.
Parti, yüzlerce kişinin istifasının ‘doğru olmadığını’ savunarak partiden ayrılanların ‘bir elin parmaklarını geçmeyeceğini’ kaydetti.
İşler biraz daha ciddileştiğinde ise MHP YSK’ya başvurarak ‘üye olmayan kişilerin aslında üyeymiş gibi gösterdildiğini’ savundu, istifaların incelenmesini istedi.
Bu talepten birkaç hafta sonra ise MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk’ten alaycı bir açıklama geldi: “Bir gider bin gelir.”
İstifalar yeter mi?
MHP’nin Akşener sayesinde kaç üye kazanabileceği belirsiz ancak istifa sayıları Akşener’in yüzünü güldürmek için görece az sayılabilir.
Zira Yargıtay başsavcılığının resmi kayıtlarına göre MHP’nin 440 bin 169 üyesi var.
Akşener’in partisi resmen henüz kurulmadı. Kurucular kurulunun bir kısmı açıklanıp tüzük görüşmeleri başlasa da parti 25 Ekim’de tanıtılacak.
Akşener’in önündeki en büyük sınav ise -eğer baskın seçim kehaneti gerçekleşmezse- 2019’daki seçim olacak.