‘Olağanüstü kurak’ günler yaşayan ve barajlarındaki doluluk oranı yüzde 30’lara düşen İstanbul’da umutların bağlandığı Melen Çayı’ndan da kötü haber geldi.
İstanbul’a su sağlayan Melen Çayı’nda kuraklığa bağlı olarak su seviyesinde düşme başladı.
Geçtiğimiz yıl Melen Çayı’ndan İstanbul’a 159 milyon 170 bin metreküp su sağlanmıştı. Geçen yılın şubat ayıyla kıyaslandığında çaydaki su seviyesinde yaklaşık 80 santimlik düşüş olduğu belirlendi.
Düzce Rafting İl Temsilcisi ve veteriner hekim Şerif Ali Karanfil, Melen Çayı’nın her aydaki debisini bildiklerini belirterek, “Karların olması gereken ya da eridiği zaman, yağışların olması gereken ve nehre su olarak dönmesi gereken bir zamandayız. Şu an seviyenin yaklaşık 70-80 santim daha yukarıda olması gerekiyor. Ancak bu sene kar yağışı ve yağmur yağışı olmadı, eriyecek karımız da kalmadı” dedi.
Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özmen ise İzmit, Sakarya ve Düzce’de kuraklığın şiddetli yaşandığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Özmen, İstanbul’un içme suyunun yüzde 67’sini karşılaması planlanan Melen Çayı’nın yüzde 80’ini il sınırları içerisinde bulunduran Düzce’de, son 40 yıllık ortalama yağış miktarının yaklaşık 810 milimetre olduğunu, 2013 yılındaki toplam yağış miktarının ise yaklaşık 650 milimetre olduğunu söyledi.
Bakanlık ‘sıkıntı yok’ diyor
Türkiye’nin karşı karşıya olduğu ‘su kıtlığı’ tehlikesine ilişkin tartışmalar üzerine bir açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ülke genelinde yaşanan kuraklığa rağmen su sıkıntısı yaşanmayacağını savundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun başkanlığında düzenlenen toplantıda 81 ilin içme ve kullanma suyu durumunun gözden geçirildiği belirtilirken “2014 yılında hiçbir ilimizde su sıkıntısı yaşanmaması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır” denildi.
Sapanca haberlerine yalanlama
Marmara Bölgesi’nin su ihtiyacını karşılayan kaynaklardan Sapanca Gölü’nde su seviyesinin ‘kritik’ düzeye düştüğüne dair haberlerin de gerçeği yansıtmadığı savunulan açıklamada, gölden çekilecek su miktarının, gölün ekolojik dengesini ve içindeki canlıları etkileyemeyeceği iddia edildi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Sapanca Gölü’nde su seviyesinin 30.27 koduna düştüğünü, 29.90 seviyesinin altına düşmesi durumunda ise gölün ‘su kaynağı’ özelliğini kaybedeceğini açıklamıştı.