Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın tarafı olduğu Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında kurulan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi ilk toplantısının ardından ortak açıklama yayınlandı.

Suudi Arabistan’da sekretarya kurulacak
Komitenin ilk toplantısı bugün İstanbul’da düzenlendi. Komitedeki isimler Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan dışişleri ve savunma bakanları ve genelkurmay başkanlarından oluştu.
Toplantının ardından yapılan ortak açıklamaya göre komitenin aldığı kararlar özetle şöyle:
- Gerilimi azaltma, itidali sağlama ve krizlerin barışçıl yollarla çözülmesi için çabalar sürdürülecek
- Mekke Anlaşması kapsamındaki işbirliği daha kalıcı ve kurumsal hale getirilecek
- Anlaşma kapsamındaki çalışmaları koordine etmek için Suudi Arabistan’da bir genel sekreterin başkanlığında sekretarya kurulacak
- Sekretaryanın ilk genel sekreteri Pakistan’dan olacak ve üç yıl görev yapacak
- Üç ülke savunma sanayisinde işbirliği, ortak teknoloji geliştirme ve ortak üretim için birlikte çalışacak
- Silahlı kuvvetlerin uyumu, savunma yetenekleri ve kolektif caydırıcılık artırılacak.
‘İttifakımızın adı Mekke Savunma İttifakı’
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında “Bu anlaşmayla bölgemizde yeni bir güvenlik ve işbirliği mimarisinin tesis edilmesi süreci böylece başlamıştır” dedi.
Fidan ittifakın herhangi bir devlete karşı olmadığını ve bölgedeki tüm ülkelerin katılımına açık olduğunu belirtti. Bakan ayrıca “İttifakımızın resmî adı konusunda mutabık kaldık. İttifakımızın adı Mekke Savunma İttifakı” diye konuştu.