• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Medyada nefret söylemi en çok Yahudileri ve Suriyelileri hedef aldı

14/11/2017 15:38

 

2017 yılının ikinci dört aylık döneminde yazılı basında toplam 2 bin 466 nefret söylemi tespit edildi.

Hrant Dink Vakfı’nın yayınladığı Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi araştırmasında 39 ulusal ve 359 yerel gazete tarandı. Bu yayınlarda ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan toplam bin 910 köşe yazısı ve haber bulundu.


Fotoğraflar: hrantdink.org

Taranan ulusal yayınlarda ‘Yeni Akit’ ve ‘Milli Gazete’ sırasıyla 85 ve 84 nefret söylemiyle, bu dönem de önceki raporlarda olduğu gibi öne çıktı.

Yerel gazeteler, Konya’da yayınlanan ‘Yeni Konya’ ve Ankara’da yayınlanan ‘İstiklal’ sırasıyla 40 ve 33 metinle en çok nefret söylemi kullanan yayınlar oldu.

Hedef alınan gruplara göre dağılım yapıldığında, 493 içerikle en çok Yahudiler hakkında nefret söylemine rastlandı. İkinci sırada 472 içerikle Suriyeliler gelirken, Yunanlar 256 içerikle üçüncü sırada yer aldı. Onların ardından 247 içerikle Ermeniler ve 212 içerikle Rumlar nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında yer aldı.

Yahudi kimliği hakaret

Yahudiler, özellikle temmuz ayından sonra artan İsrail-Filistin çatışmalarını konu alan haberlerde bir toplum olarak şiddetle özdeşleştirildi ve düşmanlaştırıldı.

Bu haber ve köşe yazılarında Yahudiler, ‘İsrail devleti’, ‘İsrail’ veya ‘İsrail Savunma Kuvvetleri’ gibi kişi veya kurumları ifade eden sözcüklerin kullanılması yerine Yahudi kimliğinin genelleme yapılarak kullanılmasıyla hedef gösterildi.

Üretilen ‘komplo teorileri’nde ‘gizli’ güç olarak sunuldu ve ‘Türkiye’ye yönelik bir tehdit’ olarak gösterildi. Yahudi kimliği bir hakaret ifadesi olarak kullanıldı.

Suriyeli kadın göçmenler ‘tehdit’

Suriyeli göçmenler ise medyada sistematik olarak cinayet, hırsızlık, taciz gibi kriminal olaylarla anıldı.

Güvenlik sorunları ve ‘terör’le göçmenler, olumsuz ekonomik gidişatın ve işsizliğin sorumluları olarak gösterildi. Suriyeli göçmenler, Türkiye’nin demografik yapısına yönelik bir tehdit olarak ve genel olarak bir rahatsızlık ve ‘gerginlik’ kaynağı olarak etiketlenirken, özellikle Suriyeli kadın göçmenler, aileye ve topluma yönelik bir tehdit olarak sunuldu.

 

Nefret söylemini hangi olaylar tetikledi?

Mayıs-Ağustos 2017 döneminde nefret söyleminin en çok yoğunlaştığı konular şu şekilde oldu:

– Türkiye ile Almanya arasında yaşanan diplomatik krizler (15 Mayıs)

– Körfez ülkelerinin Katar ile yaşadığı diplomatik kriz (5 Haziran)

– Hollanda Temyiz Mahkemesi’nin Srebrenitsa katliamından Hollanda devletinin ‘kısmen sorumlu’ olduğuna dair kararı (27 Haziran)

– Cenevre’de düzenlenen Kıbrıs Konferansı (28 Haziran)

– Özellikle Temmuz ayında yoğunlaşan İsrail-Filistin çatışmaları

– Türkiye ve Yunanistan arasındaki ‘gemi krizi’ (3 Temmuz)

– Srebrenitsa katliamının yıldönümü (11 Temmuz)

– Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılar (Ağustos)

– 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yıldönümü

Yerel ve ulusal basından nefret söylemi içerdiği tespit edilen toplam bin 910 haber ve köşe yazısı Hrant Dink Vakfı’nın sitesinden incelenebiliyor.

Kategori:Medya

SON HABERLER

Eski Ukraynalı politikacı İspanya'da öldürüldü

Eski Ukraynalı politikacı Andriy Portnov, İspanya’nın başkenti Madrid’de bir silahlı saldırıda öldürüldü.

Bakan Kurum 5 milyon kişiye tapu 'dağıtacak'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “5 milyon vatandaşımızın heyecanla beklediği bir adım atıyoruz. Yıllardır tapu bekleyen vatandaşlarımıza tapularını kazandıracağız” dedi.

CHP'li Tanal ile MHP'li Yönter arasında HSK atışması: 'Densiz deve girmezmiş eve'

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) seçimine tepki gösterdi, MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’se Tanal’a “Densiz deve girmezmiş eve…Zoruna mı gitti?” diyerek yanıt verdi.

Vestel'den işten çıkarmalara ilişkin açıklama

Zorlu Holding bünyesindeki Vestel işten çıkarmalara ilişkin açıklama yaptı: “Çalışanlarımızın tüm yasal haklarına saygı gösterilerek yapılmaktadır.”

'Etkin pişmanlık' kapsamında: İBB yetkilisi Ertan Yıldız tahliye edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı ‘yolsuzluk’ soruşturmasından tutuklu Ertan Yıldız’ın etkin pişmanlık kapsamında ifade vermesinin ardından adli kontrol şartıyla tahliye edildiği bildirildi.

Tutuklu işadamı Osman Kavala'dan Sabah'a suç duyurusu
Tutuklu Cumhuriyet'çilerden mesaj: Ne mutsuzuz ne de umutsuz

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 759 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Çiğdem Toker: Türkiye'nin, Zambia, Gambia ve Lesoto'dan daha geride olduğu bir saha var desem tahminde bulunabilir misiniz?

Koray R. Yılmaz: Doların küresel rezerv para olması bu açığı 'sürdürülebilir' hale getirdi

Arif Kızılyalın: Anayasa değişikliği ardında Erdoğan'ın seçilme hedefi yatıyor

Emin Çölaşan: Türkiye köşeyi dönmek üzere idi!

Nuray Babacan: Başta CHP'liler olmak üzere yapılan siyasi operasyonların durması gerekiyor

Fatih Yaşlı: Meclis'in yeniden açılmasıyla birlikte iktidar yeni anayasayı gündeme getirecektir

Alaattin Aktaş: Enflasyon tahminini sabit tutmak, politika faizinin aşağı çekilebileceğinin bir işareti

Taha Akyol: Cumhurbaşkanına, performansını beğenmiyorum diyerek istediği an atama yetkisi verildi

Eren Keskin: Silahların susuyor olması ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin de kaldırılması anlamına gelmeli

Abbas Güçlü: LGS ve YKS benzeri sınavlar sadece bilgiyi ölçen sınavlar değil

Abdulkadir Selvi: Küçük partilerden AK Parti ve CHP'ye geçişlerin artması bekleniyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×