2002 öncesinde ortalama yüzde 86 olan milletvekillerinin soru önergelerinin yanıtlanma oranı başkanlık sistemine geçildikten sonra yüzde 5’e geriledi.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre TBMM başkanlığına sunulan 14 bin 408 yazılı soru önergesinin yalnızca 821’i süresi içerisinde cevaplandırıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 11’inci Kalkınma Planı’nın görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekillerinin, ‘Sorularımıza yanıt verilmiyor’ eleştirilerine karşılık veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, iktidarın ve Cumhurbaşkanlığı’nın ‘TBMM’ye saygı gereği’ önergeleri yanıtladığını öne sürdü.
Oktay, soru önergesi vermenin anayasal bir hak olduğunu da belirterek ‘bugüne kadarki sorulara cevap verildiğini’ söyledi.
CHP’li Özel: Cevap vermeyenler kamu görevini ihmal ediyor
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, önergelere verilen cevapların sadece zamanında değil ‘tatminkar‘ da olması gerektiğini belirtti.
Önergeleri yanıtlamayan bakanların kamu görevini ihmal ettiğini vurgulayan Özel, “Biz, Anayasa’dan aldığımız yetkiler ile bize oy veren vatandaşlardan aldığımız sorumluluk gereği parlamentoya sahip çıkmaya, hukukunu korumaya devam edeceğiz” dedi.