Soma’nın Yırca köyünde Kolin Grubu zeytinlikleri usul usul buduyor. İki gün önce 214 ağaç kesen şirket çalışanları dün de zeytinliklerde toplam 248 ağaç daha kesti.
Söz konusu 490 dönümlük arazinin termik santral yapımı için acele kamulaştırma kararıyla Kolin Grubu’na tahsisine karşı köylülerce Danıştay’da yürütmeyi durdurma davası açılmıştı. Böyle giderse, mahkeme kararı iptal etse dahi Yırcalıların zeytinliklerinden eser kalmayacak.
Yeni taktik köşe kapmaca

Fotoğraf: DHA
Dün yine bir gün önceki ‘taktik’le sabah saat 07:30’da zeytinliklere giren Kolin çalışanları 15 dakika içinde 149 ağaç kesti. Süreci takip eden ve Yırca’ya giden Greenpeace üyelerinin aktarımına göre Kolin şirketi için çalışan Yeniçeri özel güvenlik şirketi elemanları kesimi engellemeye çalışan köylüleri araziye sokmadı.
Kolin de köylülerden şikayetçi

Fotoğraf: DHA
Jandarmanın haberdar edilmesiyle kesim bir süre durduruldu. Jandarma komutanı, kesimin hukuksuz olduğuna dair bir tespit düzenledi. Güvenlik elemanlarının ifadeleri de alındı.
Ancak benzer bir süreci bir gün önce de yaşayan köylüler ve Greenpeace üyeleri jandarmanın müdahalesinin yeterli olmadığı görüşünde. Çünkü kesim kaymakamlık ve valilik tedbir almadığı sürece devam ediyor. Üstelik şirketin Yönetim Kurulu üyesi Arzu Atik de avukatı aracılığıyla Yırcalılara iki gün içinde ağaçları keseceklerini de iletmiş durumda.
Zeytinlikleri korumak için bir aydır nöbet tutan köylüler, sabah yapılan kesime karşı Kolin Grubu’ndan ve özel güvenlik şirketi Yeniçeri’den şikayetçi oldu. Ancak Yırca köyüne ‘kök söktüren’ Kolin Grubu da köylülerden şikayetçi oldu.
Öğle vardiyasında 99 ağaç daha

CHP milletvekili Özgür Özel de Yırca köylüleriyle birlikteydi.
Sabahın 149 ağaçla noktalanan bilançosunun ardından saat 14:20’de zeytinliklerde yer alan bağ evinin 500 metre uzağındaki bölgeye giren Kolin çalışanları burada da 99 ağacı kesti. Köylülerin fark ederek yaklaşmasıyla iki kamyonet dolusu işçi yüzlerini saklayarak uzaklaştı.
Suç duyurusunda bulundular
İki gündür devam eden köşe kapmaca sonucu köylülerin de avukatlığını üstlenen Greenpeace avukatı Deniz Bayram, Yeşil Barış Hukuk Derneği adına savcılığa Manisa Valisi, Soma Kaymakamı, İlçe Jandarma Komutanı ve Tarım İlçe Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. Ziraat Mühendisleri Odası da valilik hakkında ayrı bir suç duyurusunda bulundu.
Kolin baskınlarına köylülerden karşı atak
Olaylar üzerine CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, köylülerle birlikte Kolin Grubu’nun bölgedeki şantiye alanına giderek idari yöneticilerle görüşmek istediğini söyledi. Bir saatlik bekleyişin ardından Özgür Özel bir grup köylüyle yönetimle görüşmek üzere binaya girdi.
Greenpeace üyelerinden edinilen bilgiye göre Özel ve beraberindekiler şirketin koordinatör yardımcısı Tayfun Seyhan ile görüşecekti ancak Seyhan bu görüşmeden iki telefon araması sonucu ayrıldı.
Sorun nereden kaynaklanıyor?
Yırca Köyü’nün çok da gündeme gelmeyen ‘acele kamulaştırma çilesi’ geçtiğimiz mayıs ayında bakanlar kurulunda alınan kararla başladı. Zaten iki adet termik santralin olduğu Soma’da zeytinliklerini bırakmak istemeyen köylüler kararı Danıştay’a taşıdı.
Kamulaştırma sürecinde de Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bölgeyle ilgili görüş bildirmesi istendiğinde, arazinin zeytinlik alanı olduğunu hatırlatarak tarım dışı amaçlı kullanıma izin verilemeyeceğini bildirmişti. Santral için imar planları da hala onaylanmadı.
Santral yapımı için başlayan sürece köylüler dahil de edilmedi. Soma’da yapılan ÇED toplantılarına toprakları üzerinde proje yapılan köylüler çağrılmadı. Üstelik ÇED raporunda Kolin Grubu, tarım dışı amaçla kullanım izni olmaksızın çalışmalara başlamayacağına dair taahhüt de vermişti. Bu taahhüt veren Kolin Grubu’nun kestiği ağaç sayısı dün gece itibariyle 475’i buldu.